1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ABD ve Rusya'nın Halep Planları!
ABD ve Rusya'nın Halep Planları!

ABD ve Rusya'nın Halep Planları!

Halep'te ABD ve Rusya'nın ayrı planları olduğunu söyleyen ÖSO Genelkurmay Başkanı, “ABD PYD’nin, Rusya da Esed’in hâkimiyeti için gizlice anlaştı.” diye konuştu.

07 Ağustos 2016 Pazar 11:23A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Suriye'de, savaşın en şiddetli yaşandığı şehirlerden ve ülkenin kilit noktalarından biri olan Halep üzerine ABD ve Rusya planlar yapıyor.

Her iki ülkenin Halep'e dair planlarını değerlendiren Özgür Suriye Ordusu Genelkurmay Başkanı Ahmet Berri, “Esed kimyasal bomba dâhil, varil ve tüm tahrip silahlarını kullanarak Halep'teki 4 milyon sivili yerinden etti. Bu sistemli göç ettirme projesinin bir parçasıdır.” dedi.

Berri, bölgede devam eden çatışmalarda kuşatmanın kırılması hâlinde çok şeyin değişebileceğini söyledi.

İran Destekli Milisler Halep’ten Sökülebilir

Halep'in Şeyh Maksud, Esrefiyye ve Türkmen mahallelerinden Haydariyye, Höllük, kuzeyde ise Şeyh Neccar bölgesinin PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD'ye verilmesi için ABD'nin yoğun çaba sarf ettiğini söyleyen Ahmet Berri, “Rusya, muhaliflerin tamamen Halep'i terk etmesi için aylardır çalışıyor. Ancak, bu kirli oyunun bozulması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Güney Halep'te savaşın seyrinin direnişçiler lehinde ilerlediğini kaydeden General Berri, “Topçu Okulu’nu aldık, şimdi hava ve deniz okuluna saldırıyoruz. Şayet bu iki bölge de temizlenirse, İran destekli milislerin Halep'ten sökülme ihtimali ortaya çıkacak.” diye konuştu.

Menbiç PYD’ye Geçti

Menbiç operasyonunu başlatan ABD'nin Menbiç'ten PYD için Halep'e, oradan da Afrin'e koridor açmak istediğini aktaran Berri, bu durumu PYD'ye uluslarası meşruiyet kazandırma girişimi olarak değerlendirdi.

Halep'te direnişçileri engellemek isteyen Rusya ve ABD'nin Halep genelinde bir paylaşım haritasında mutabık kaldıklarını ifade eden Berri direnişçilerden boşalan şehrin yüzde 85'ini Esed'e, kenarda kalan yüzde 15'lik kısmın ise PYD'ye verildiğini, Halep kuşatmasının da bu taksim çerçevesinde gerçekleştirildiğini vurguladı.

Berri ayrıca kuşatma çemberinin sonlanması için 15 Temmuz gününün seçilmesinin ve aynı gün Türkiye'de darbe kalkışması yaşanmasının da dikkate değer bir durum olduğunu anlattı.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT