1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ABD ve Rusya, Suriye’de Ateşkes Tarihinde Uzlaştı!
ABD ve Rusya, Suriye’de Ateşkes Tarihinde Uzlaştı!

ABD ve Rusya, Suriye’de Ateşkes Tarihinde Uzlaştı!

ABD ve Rusya, Suriye'de ateşkes için tarih üzerinde anlaştı. 27 Şubat gece yarısından itibaren ateşkes geçerli olacak, Suriye'de savaşan gruplardan anlaşmaya katılmak isteyenler de 26 Şubat öğlene kadar niyetlerini bildirecekler.

22 Şubat 2016 Pazartesi 17:51A+A-

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ve Rus mevkidaşı Lavrov ile Suriye'de 'ateşkes' şartları için anlaşmaya vardıklarını açıklamalarının ardından, iki ülke ateşkesin tarihinde de uzlaştı. Buna göre, aslında 'hasmâne tutumların sonlandırılması' olarak adlandırılan karar, 27 Şubat gece yarısından itibaren geçerli olacak.

Suriye'de savaşan gruplardan anlaşmaya katılmak isteyenler de 26 Şubat öğlenine kadar niyetlerini bildirecekler. Karar, IŞİD veya Nusra Cephesi'ni kapsamayacak.

Al Jazeera'nin ulaştığı anlaşma metnine göre, ABD ve Rusya anlaşmaya katılan grupların hiçbir tarafın saldırısına uğramaması için gerekli bilgi paylaşımını ve işbirliğini sağlama yükümlülüğünü kabul ediyoır.

Al Jazeera'ye bilgi veren diplomatlar, 'ateşkes' kararının uygulamaya geçmesinden sonra bir hafta içinde Cenevre görüşmelerinin yeniden başlamasını umduklarını söyledi.

Neden ateşkes denmiyor?

Kerry, neden ateşkes yerine bu terimin kullanıldığına dair, ateşkesin daha bağlayıcı bir tanımı olduğunu ve USGD içindeki ülkelerin bu konuda fikir ayrılıkları yaşaması nedeniyle hasmâne tutumların sonlandırılması terimini kullandıklarını söyledi.

20 Şubatta İstanbul'da toplanan Suriyeli muhalifler, bu anlaşmayı şu üç şartla kabul edeceklerini açıkladı: Rus destekli rejim güçlerinin bombardımanı durduracağına dair uluslararası güvence, yardım koridorlarının açılması ve rejim hapishanelerindeki esirlerin serbest bırakılması.

Anlaşmanın bozulması hâlinde ise herhangi bir tarafa yaptırım uygulanması mümkün değil, sadece diplomatik baskı kurabilmek mümkün.

Kaynak: Al Jazeera

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT