1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD Temsilciler Meclisi İran Tasarısını Onayladı
ABD Temsilciler Meclisi İran Tasarısını Onayladı

ABD Temsilciler Meclisi İran Tasarısını Onayladı

ABD Temsilciler Meclisi, Kongre'ye İran'la nükleer müzakerelerde varılacak olası bir nihai anlaşmayı onaylama ya da reddetme hakkı veren tasarıyı oy birliğiyle kabul etti.

15 Mayıs 2015 Cuma 11:59A+A-

Senato Dış İlişkiler Komitesinin Cumhuriyetçi Başkanı Bob Corker'ın öncülük ettiği tasarı, geçtiğimiz hafta Senato Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Bugün de Temsilciler Meclisi’nde ele alınan tasarı 25’e karşı 400 oyla onaylandı. Demokratlardan 6, Cumhuriyetçilerden de 19 milletvekili tasarıya “hayır” oyu verdi. Kongre’nin her iki kanadından geçen tasarı imzalanmak üzere ABD Başkanı Barack Obama’ya sunulacak.

Obama, nükleer müzakereler devam ederken, Kongre'nin İran'la ilgili tasarı geçirmesine şiddetle karşı çıkmıştı. Ancak Beyaz Saray, tasarının geçen ay Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde oylandığı gün, iki partinin uzlaşısı sonucu hazırlanan yeni versiyonunu destekleyebileceği işaretini vermişti.

Tasarının yeni hali, Tahran'ın nükleer silah geliştirmesini engelleyen ve bunun karşılığında İran'a yönelik yaptırımların yumuşatılmasını öngören bir nihai anlaşmayı gözden geçirmesi için Kongre'ye tanınan süreyi 60 günden 30 güne indiriyor. Bu sürede Obama, başkanlık kararnamesiyle getirdiği yaptırımları kaldırabilecek ancak Kongre tarafından çıkarılan yaptırımları iptal edemeyecek. Anlaşma, Kongre'ye 9 Temmuz'dan sonra sunulduğu takdirde gözden geçirme süresi tekrar 60 güne çıkacak.

Obama'yı Kongre'ye her 90 günde bir, İran'ın herhangi bir nihai anlaşmanın şartlarını yerine getirdiğini teyit etmekle yükümlü tutan uzlaşı tasarısında, Obama yönetiminin bir önceki taslakta en fazla itiraz ettiği maddelerden, Başkan'ın her 90 günde bir Kongre'ye, İran'ın ABD'ye yönelik terör eyleminde bulunmadığı ya da terör eylemini desteklemediğini tasdik etmesi şartını içeren düzenleme çıkarıldı.

AA

HABERE YORUM KAT