1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD, Stalin'in Katyn’deki Cinayetlerini Örtbas Etmiş!
ABD, Stalinin Katyn’deki Cinayetlerini Örtbas Etmiş!

ABD, Stalin'in Katyn’deki Cinayetlerini Örtbas Etmiş!

Polonyalı 22 bin subayın infaz edildiği Katyn Ormanı katliamını Sovyetlerin yaptığını ABD gizlemiş.

12 Eylül 2012 Çarşamba 11:50A+A-

ABD'nin, Josef Stalin'in işlediği kanlı suçların en başından itibaren farkında olduğu ve komünist diktatör ile ittifakını bozmamak için bu katliamları örtbas ettiği resmen belgelendi.

ABD Ulusal Arşivleri tarafından gizlilik derecesi kaldırılan yaklaşık bine yakın belge, ABD'nin katliamın Naziler tarafından değil, Stalin'in emriyle Rus gizli polisince gerçekleştirildiğini o günlerde en üst seviyede bildiğini gösteriyor.

Amerikan haber ajansı Associated Press tarafından pazartesi günü açıklanan belgeler arasında, dönemin ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt'in, 1940 yılında Katyn Ormanı'nda binlerce Polonyalı askeri katleden Sovyetler Birliği'ne cinayetlerin örtbas edilmesi için yardımcı olduğunu gösteren deliller de bulunuyor. Roosevelt'in Almanya ve Japonya'ya karşı müttefiki olan Rus lider Josef Stalin'i kızdırmamak amacıyla cinayetlere sessiz kaldığı belirtiliyor. Gün ışığına çıkan belgeler arasında, Roosevelt'in müttefiki İngiliz Başbakanı Winston Churchill'e gönderdiği ve katliamın Sovyetler tarafından yapıldığını söylediği mektubu da var.

polonya-katyn-ormani-katliami.jpg

22 Bin Polonyalı Subay -Enselerinden Vurularak- Öldürüldü

Sovyet gizli polisinin, Stalin'in emriyle Katyn Ormanı ve Polonya'nın diğer bazı yerlerinde 22 binden fazla Polonyalı subayı enselerinden vurarak öldürdüğü sanılıyor. Stalin, savaştan önce doktor, avukat ve öğretmen olarak görev yapan ve Polonya'nın entelektüel sınıfını oluşturan subayların Sovyet kontrolüne karşı çıkacakları gerekçesiyle öldürülmesi emrini vermişti.

Savaşın ardından bazı Amerikalı yetkililerin talebiyle Katyn cinayetlerinin aydınlatılması için Kongre tarafından özel bir komite kurulmuştu. 1952 yılında bir rapor yayımlayan komite, "dünya tarihinde işlenen en barbar uluslararası suçlardan biri" olarak nitelediği katliamdan Sovyetler Birliği'nin sorumlu olduğunu belirtmişti. Komite, katliamda rol oynayan Sovyet yetkililerin yargılanması için uluslararası bir mahkeme kurulması gerektiğine işaret etmiş, ancak önerileri hiçbir zaman gerçekleşmemişti.

Katyn katliamı konusunda uzman tarihçi Allen Paul, ABD yönetiminin komitenin soruşturmasının sonuca varmaması için bazı ciddi belge ve bilgileri komiteden gizlediğini söyledi.

Sovyetler Birliği, yaklaşık 50 yıl boyunca katliamdan Nazilerin sorumlu olduğunu savunduktan sonra, 1990 yılında reformcu lideri Mihail Gorbaçev, Katyn Ormanı'nda işlenen cinayetlerden Sovyet gizli polisinin sorumlu olduğunu kabul etmişti. Gorbaçev'in bu itirafından sonra bile, gerçeği başından beri bilen ABD suskunluğunu 10 Eylül Pazartesi gününe kadar sürdürdü. AA

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum