1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ABD: Rusya’nın Ne Diyeceğini Görmemiz Lâzım
ABD: Rusya’nın Ne Diyeceğini Görmemiz Lâzım

ABD: Rusya’nın Ne Diyeceğini Görmemiz Lâzım

Kerry, Suriye’de ateşkesin devam edip etmeyeceğine ilişkin, “Anlaşmayı Rusya yaptı, Suriye değil. Dolayısıyla Rusya’nın ne diyeceğini görmemiz lâzım.” Açıklamasında bulundu.

20 Eylül 2016 Salı 08:31A+A-

AA’da yer alan habere göre, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Nayif ile New York’taki görüşmesinden önce basın mensuplarına, Suriye’deki ateşkesle ilgili açıklama yaptı.

Kerry, “Rusya, ateşkesin uzatılması yönündeki çağrınıza cevap verdi mi, yoksa Suriye’nin iddia ettiği gibi ateşkes bitti mi?” şeklindeki soruya şu cevabı verdi:

“Anlaşmayı Rusya yaptı, Suriye değil. Dolayısıyla Rusya’nın ne diyeceğini görmemiz lâzım. Ancak önemli olan nokta şu: Rusya, insanî yardım konvoyları da dâhil sürekli ve ayrım gözetmeksizin birçok yeri bombalayan Esed’i kontrol etmelidir. Şimdi bekleyip göreceğiz ve verileri toplayacağız. Nerede olduğumuzu görmemiz lâzım ki ona göre bir değerlendirme yapalım. Ancak şu noktada tüm verilere sahip değiliz.”

“Önce Anlaşmanın Tarafları ile Konuşmalılar”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantıları için New York'ta bulunan Kerry, sabah saatlerinde de benzer bir yorum yapmış ve Beşşar Esed’e bağlı ordunun “Ateşkes bitti.” açıklamasına “Önce medyaya konuşmak yerine anlaşmanın tarafları ile konuşmalılar.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

“Anlaşmamız Rusya ile”

Günün ilerleyen saatlerinde Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de yaptığı yazılı açıklamada, “Suriye ordusuna atfedilen bazı açıklamalar görüyoruz. Bizim anlaşmamız, Esed rejiminin anlaşmaya uymasından sorumlu olan Rusya ile. Dolayısıyla Rusya’nın konumunu netleştirmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

Geçen hafta pazartesi günü başlayan ateşkesle ilgili rejime bağlı ordu ‘bitti’ açıklaması yaparken aynı gün rejime bağlı helikopterlerin, Halep’te direnişçilerin kontrolünde yer alan batı kırsalına giden insanî yardım kafilesine varil bombasıyla düzenlediği saldırıda 12 kişinin hayatını kaybettiği ve 20 kamyonun da yandığı bildirilmişti.

HABERE YORUM KAT