1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. “ABD, Rakka'yı IŞİD'den Alıp PYD'ye Teslim Edecek”
“ABD, Rakka'yı IŞİD'den Alıp PYD'ye Teslim Edecek”

“ABD, Rakka'yı IŞİD'den Alıp PYD'ye Teslim Edecek”

ABD ve PYD’nin ortak operasyon düzenlediği IŞİD kontrolündeki Rakka’nın Askerî Meclis Eski Başkan Yardımcısı Albay Said, “ABD’nin Rakka’yı yerle bir etme pahasına giriştiği operasyon, sâdece IŞİD'den bölgeyi alıp, PYD’ye teslim etme çabasıdır.” dedi.

26 Mayıs 2016 Perşembe 11:29A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

ABD Hava Kuvvetleri ve PKK'nın Suriye’deki uzantısı PYD'nin başını çektiği güçlerin IŞİD’in kontrolündeki Rakka'ya düzenlediği operasyonun arkasında da “ABD'nin PYD'ye alan açma çabası” olduğu söyleniyor.

PYD şu ana kadar Rakka'da 3 köyü IŞİD'den aldı. Başlatılan operasyonu değerlendiren Rakka Askerî Meclis Eski Başkan Yardımcısı Albay İmededdin Said, Rakka'da yaşananları anlattı.

Said, “ABD'nin Rakka'yı yerle bir etme pahasına giriştiği operasyon sâdece IŞİD'den bölgeyi alıp, bir diğer terör yapılanması PYD'ye teslim etme çabasıdır.” dedi.

“Çok Yakında Rakka Diye Bir Şehir Kalmayacak”

“ABD'nin IŞİD'e yönelik güç gösterisi, Suriye'de bir şehrin yerle bir edilmesini sağlayacak. On binlerce insanın yaşadığı kent sayıları birkaç bin olan IŞİD mensupları yüzünden haritadan silinecek.” diyen Albay Said, “ABD ve PYD bunu çoktan göze aldı. İnsanlar şehirden kaçmaya çalışıyor. Ancak, IŞİD sivilleri kalkan olarak kullanacak. Çok yakında Suriye'de Rakka diye bir şehir kalmayacak.” diye konuştu.

suriye_harita-003.jpg

“PYD’nin Kalıcı Olması İmkânsız”

Albay Said, “Saldırılar Ayn İsa, Ayn el-Arab (Kobani) ve Resulayn'dan kara operasyonu, havadan ise ABD'nin yoğun bombardımanı eşliğinde devam ediyor. Operasyonun seyri 8 ila 10 gün içinde belli olabilir. PYD'nin her hâlükârda büyük kayıplar vermesi kaçınılmazdır. Bu saldırıdan en fazla zararı bölgedeki siviller görecektir.” ifadelerini kullandı.

Said, “ABD, bölgede yıllarca devam edecek çatışma için PYD'yi bölgede hâkim kılmak istiyor. Ancak geçici olarak bu gerçekleşse bile, uzun vadede PYD'nin kalıcı olması imkânsız.” dedi.

“Rusya Rejimi Gizlice Destekleyebilir”

PYD'ye yönelik ABD desteğinin farklı güç savaşlarını tetikleyebileceğini ve bölgedeki Washington etkisinin Moskova'yı farklı seçeneklere itebileceğini belirten Said, “Rusya, rejimi gizlice destekleyebilir.” ifadelerini kullandı.

İki Kasabada Yoğun Çatışma

Çatışmalar dün itibariyle PYD'nin daha önce kaybettiği Ayn İsa ve Hışe kasabaları çevresinde yoğunlaştı. Rakka merkezine uzak bir noktada olan bu bölgelere ABD koordinesindeki koalisyon uçaklarının çevredeki 3 hedefi vurduğu belirtildi.

albay_imededdin_said.jpg

“Suriye Halkı Rejim, PYD ve IŞİD Arasında Hiçbir Fark Görmüyor”

Kobani, Tel Abyad, Haseke ve Afrin bölgelerinde PYD'nin Arap, Türkmen ve kendilerinden olmayan Kürtlere yönelik yaptığı baskıların bu operasyonda örgütün en büyük handikapı olarak karşısına çıkacağına dikkat çeken Said, “Yüz binlerce insan PYD zulmünün mağduru oldu. Suriye halkı rejim, IŞİD ve PYD arasında hiçbir fark görmüyor. Onun için sahada PYD’nin şansı yok. IŞİD ne kadar zalim bir terör yapılanması ise PYD de aynı özelliklere sahip bir terör örgütüdür.” dedi.

“IŞİD Gidince Suriye Halkı PYD ile Başbaşa Kalacak”

“Daha 1,5 yıl öncesine kadar maksimum 5 bin kişilik basit bir milis grubu olan PYD tüm bu olan bitenlerin ardından tam teşekküllü bir ordu hâline gelecek.” diyen Said şunları söyledi:

“Şimdiden onlarca tank, zırhlı araç, füze ve silahlara sahipler. IŞİD gittiğinde, Suriye halkı IŞİD'i aratmayacak ve ordu statüsü kazanmış bir terör örütü ile başbaşa bırakılacak.”.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum