1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD, Nijerya'daki Olaya Neden İlgi Gösterdi?
ABD, Nijerya'daki Olaya Neden İlgi Gösterdi?

ABD, Nijerya'daki Olaya Neden İlgi Gösterdi?

İHH Afrika Masası Koordinatörü Serhat Orakçı, Nijerya'da kaçırılan kız öğrencilerin Kamerun'a götürülmüş olabileceklerini belirterek, bölgesel bir operasyonun gerçekleştirilebileceğini söyledi.

09 Mayıs 2014 Cuma 13:37A+A-

Nijerya'da Boko Haram örgütünün 200'den fazla kız öğrenciyi kaçırmasının üzerinden üç hafta geçti. Nijerya'da yaşanan son gelişmeleri Haber10'a değerlendiren İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Afrika Masası Koordinatörü Serhat Orakçı, kaçırılan kız öğrencilerin sınırı geçirilip komşu ülkelere götürülmüş olabileceklerini belirterek, Kamerun'a götürülmüş olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi.

İSLAM İLE ALAKALARI YOK!

200'e yakın kız öğrencinin hükümete karşı eylem amaçlı olarak kaçırıldığını söyleyen Orakçı, "Nijerya hükümetine karşı eylemlerde bulunan Boko Haram örgütü 2002'de kurulmuş olup, 2009 gibi büyümeye başladı. Örgütün hedefinde Nijerya hükümetine saldırılar var. Bu örgüt sadece Hıristiyanlara saldırmıyor Müslümanlara da saldırıyor. Bu tarz eylemleri sık sık yapıyorlar. Boko Haram, ülkenin kuzeyinde radikal bir grup. Kendilerini İslamcı olarak tanımlıyorlar fakat İslam ile alakaları yok. Yaptıkları eylemler bölgedeki herkese zarar getiriyor. Anlamsız eylemler..." diye konuştu.

NİJERYA AMERİKA İÇİN ÖNEMLİ ÇÜNKÜ...

Amerika'nın tepkisini değerlendiren Orakçı, Nijerya'nın Amerika için önemli bir ülke olduğuna dikkat çekerek, "Nijerya Afrika'nın en büyük ekonomisi. Çok ciddi petrol kaynakları var ve petrolünün de tek alıcısı Amerika. Nijerya gibi konularda Amerika gibi küresel güçler kayıtsız kalmazlar. Mutlaka meselenin içerisinde yer alırlar. O yüzden bu olaylar çok şaşırtıcı gelmiyor." dedi.

BÖLGESEL BİR OPERASYON BAŞLAYABİLİR!

Bundan sonraki süreçte eylem yapılan bölgelerde sıkı yönetim ilan edilebileceği ve bölgesel bir operasyon başlatılabileceği bilgisini paylaşan Orakçı, "Örgüte darbe indirmek için operasyonlar yapılabilir. Operasyonlarda bu işle hiç alakası olmayan insanlar da göz altına alınabilir. Kolay bir operasyon olmayacaktır. Bölgesel bir operasyon olabilir." ifadelerini kullandı.

Haber 10

HABERE YORUM KAT