1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD, Mısır'a Askerî Yardımları Kısmen Serbest Bıraktı
ABD, Mısır'a Askerî Yardımları Kısmen Serbest Bıraktı

ABD, Mısır'a Askerî Yardımları Kısmen Serbest Bıraktı

ABD’nin Mısır’a yönelik askıya aldığı askeri yardımlarının bir kısmını serbest bırakma kararına Kongre’den tepkiler gelmeye başladı.

30 Nisan 2014 Çarşamba 09:58A+A-

Senato Tahsisatlar Komitesi’nin denizaşırı yardımlarla ilgili alt komitesinin başkanı Demokrat Senatör Patrick Leahy, Mısır’a yönelik askeri yardımların nasıl kullanılacağını daha iyi kavrayana ve Mısır hükümetinin hukukun üstünlüğüne dair taahhüdü noktasında daha iyi işaretler görene kadar bu yardımların serbest bırakılmasını onaylamaya hazır olmadığını söyledi.

Leahy, yardımları bu noktada bloke edebileceğini kaydetti.

Kerry-Fehmi görüşmesi

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile görüşmesinde, ABD’nin bir kısmını serbest bıraktığı askeri yardımların devamının Kahire yönetiminin ekonomik ve siyasi alanlarda yapacağı daha büyük ilerlemelere bağlı olduğunu ilettiği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde, Kerry’nin Fehmi ile bakanlıkta yaptığı görüşmede ele alınan konuları paylaştı.

Görüşmede Kerry’nin, Mısır’ın başarısı ve stratejik ortaklığı için ABD’nin güçlü desteğini ifade ettiğini aktaran Psaki, iki bakanın, terörizmle mücadele ve silahların yayılmasını önleme gibi ortak çalışma alanlarının yanı sıra, İsrail’le barışın da aralarında bulunduğu bölgesel istikrarın korunması konularını görüştüklerini kaydetti.

Psaki, Kerry’nin Mısır’la birlikte çalışmanın ABD'nin ulusal güvenlik çıkarları için önemli olduğunu vurgularken, tutuklama, mahkeme kararları ve 6 Nisan’a grubuna yönelik baskılardan ABD'nin duyduğu derin rahatsızlığı da bildirdiğini anlattı. Kerry’nin, Mısır'ın bu eylemlerinin ileriye doğru atılacak adımlarda zorluklar oluşturduğunu belirttiğini dile getiren Psaki, “İnsan hakları, siyasi katılım ve ekonomik reformlar konusunda hükümetin daha fazlasını yapmaya ihtiyaç var” dedi. Psaki, Kerry’nin, ABD’nin Mısır’a yönelik daha fazla askeri ekipman gönderebilmesinin bu alanlardaki daha büyük ilerlemelere bağlı olduğunu belirttiğini aktardı.

Psaki ayrıca, Kerry’nin, Mısır'da tutuklu bulunan El Cezire ve diğer medya kuruluşlarından gazetecilerin serbest bırakılması konusunu da gündeme getirdiğini kaydederek, “Kerry, Mısır’ın insan hakları konusunda izlediği yolu değiştirmesi ve reform çabalarında daha fazlasını yapması gerektiğini de söyledi” ifadesini kullandı. (AA)

 

HABERE YORUM KAT