1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD-Küba Görüşmelerinde Üçüncü Tur Sona Erdi
ABD-Küba Görüşmelerinde Üçüncü Tur Sona Erdi

ABD-Küba Görüşmelerinde Üçüncü Tur Sona Erdi

ABD ile Küba arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesi hedefiyle yürütülen müzakerelerin üçüncü turu tamamlandı.

18 Mart 2015 Çarşamba 10:38A+A-

Küba'nın başkenti Havana'da yapılan üçüncü tur görüşmelerde, karşılıklı büyükelçiliklerin yeniden açılmasını içeren bir anlaşmaya varma yönünde bir ilerlemenin sağlanıp sağlanmadığına dair herhangi bir detay verilmedi.

ABD heyetine, ABD Dışişleri Bakanlığı Batı Yarıküre'den Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Roberta Jacobson, Küba heyetine de Küba Dışişleri Bakanlığı'nda  ABD ile İlişkiler Direktörü Josefina Vidal'in başkanlık ettiği görüşmelerde iki ülke,ABD Başkanı Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro'nun da katılacağı, 10-11 Nisan'da Panama'da yapılacak Amerika Ülkeleri Zirvesi'nden önce büyükelçilikler konusunda bir anlaşmaya varmak için çaba gösteriyor.

Küba Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmelerin "profesyonel bir atmosferde" düzenlendiği ve "iki ülke heyetlerinin bu süreç kapsamında bundan sonra da aralarındaki iletişimi devam ettirmede mutabık kaldıkları" belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, üçüncü tur görüşmelerin "olumlu ve yapıcı" bir havada geçtiğini ve görüşmelere "karşılıklı saygı atmosferinin" hakim olduğunu bildirdi.

Görüşmelerin diplomatik ilişkilerin yeniden tesisi ve büyükelçiliklerin yeniden açılması üzerine odaklandığını kaydeden Psaki, görüşmelerde ilerleme sağlandığını söyledi, ancak somut bir detay vermedi.

Obama ile Castro'nun iki ülkede yeniden büyükelçilik açacakları ve ilişkilerin tam normalleşmesine dönük çaba ortaya koyacakları açıklamasından bir ay kadar sonra başlayan ABD-Küba görüşmelerinin ilk turu Ocak ayında Havana'da, ikinci turu da geçen ay Washington'da yapılmıştı.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı daha önce, üçüncü tur görüşmelerde ele alınacak konular arasında, Kübalı ve Amerikalı diplomatik personel üzerindeki sayı kısıtlamaları ile diplomatların Havana ve Washington dışındaki seyahatlerine yönelik sınırlamaların kaldırılmasının bulunduğunu açıklamıştı.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT