1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD: “Hedef Esed Değil, IŞİD”
ABD: “Hedef Esed Değil, IŞİD”

ABD: “Hedef Esed Değil, IŞİD”

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "asker şartını" Beşar Esed rejiminin yıkılmasına bağlamasına ABD, hayır cevabı verdi.

07 Ekim 2014 Salı 15:02A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, hedeflerinin Suriye'deki rejim değil Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) olduğunu tekrarladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Başbakan Davutoğlu'nun "Eğer Esed rejimi hedef alınırsa, Türkiye Suriye'ye asker gönderebilir." sözlerine, Amerika'nın stratejisinin değişmediği şeklinde karşılık verdi. Psaki, "Hedef hala IŞİD. Şu an yeni bir durum yok." dedi.

Türkiye liderlerinin ABD öncülüğünde kurulan koalisyonda daha aktif rol almak istediklerine dikkat çeken Psaki, "Biz, bu rolün ne olduğunu ve düşüncelerini konuşuyoruz." diyerek daha fazla detaya girmek istemediğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sınırda "tampon bölge" olmaz ise koalisyonda yer almayacakları şartına ise Psaki, "Görüşmelerimizde koalisyondaki ortaklarımızla alabilecekleri rol ve ihtiyaçlarına dair görüşmelerimize devam ediyoruz." ifadelerini kullandı. Henüz uçuşa yasak veya tampon bölge konusunda değişen bir şeyin olmadığını belirten Psaki, Türkiye tarafının isteğine olumsuz baktıkları mesajını verdi.

ABD daha önce tampon bölge oluşturulmasının zor olduğunu ve bu nedenle düşünülmediğini dile getirmişti.

Psaki, bir Türkiyeli gazetecinin Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın geçen hafta Harvard Üniversitesi'nde sarf ettiği sözleri hatırlatması üzerine de, "Bizim herhangi bir ülkenin IŞİD'i desteklediğine dair delilimiz yok." cevabını verdi.

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum