1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. ABD Genelkurmayı, Barzani İle IŞİD'i Görüştü
ABD Genelkurmayı, Barzani İle IŞİD'i Görüştü

ABD Genelkurmayı, Barzani İle IŞİD'i Görüştü

Irak'ta bulunan ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, Bağdat'tan sonra Erbil'e geçerek Barzani ile görüştü. Görüşmede IŞİD'e karşı düzenlenecek yeni saldırılar ele alındı.

16 Kasım 2014 Pazar 10:07A+A-

Irak'ın batısındaki birçok bölgeyi elinde bulunduran IŞİD'e karşı atılacak yeni adımları görüşmek üzere Irak'a gelen ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Erbil'de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve Kürt yetkililerle de bir araya geldi. Görüşmede, IŞİD'e karşı kapsamlı saldırı planı ele alındı.

IŞİD'in Irak'ta ilerlemesi ve Suriye'de Kobani'ye yönelik saldırılarına devam etmesi sonrasında bu örgüte karşı Irak ve Suriye'de kapsamlı operasyonlar yapılması için ABD'nin Irak'taki temasları arttı.

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey bugün Erbil'e ani bir ziyaret yaptı. Dempsey, Mesut Barzani, Başbakan Neçirvan Barzani, Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir ve İçişleri Bakanı Kerim Şengali ile bir araya geldi.

Görüşmede Irak ve Kürt bölgesinin güvenliği, IŞİD'e karşı başlatılması beklenen kapsamlı operasyonlar, peşmerge ile koalisyon güçleri arasındaki ilişkiler masaya yatırıldı.

ASKER GÖNDERME PLANLARI

Dempsey Irak'a gelmeden iki gün önce ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada, ABD'nin Irak ordusuyla birlikte IŞİD'e karşı savaşmak için küçük bir Amerikan askeri birliğini sevk etmeyi düşünebileceğini söylemişti. Dempsey, buna gerekçe olarak Irak ordusunun, ülkenin üçte birini kontrolü altından tutan IŞİD'e karşı karmaşık operasyonlar yapmak durumunda kalması ve bu konuda ABD askerine ihtiyaç duyacağı düşüncesini gösteriyor.

IŞİD'İ YENMEK İÇİN 80 BİN ASKER GEREK

Dempsey Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nde önceki gün düzenlenen oturumda konuşmasında, Obama yönetiminin IŞİD'in yok edilmesine yönelik stratejisini ve askeri operasyonlar hakkında bilgi vermişti.

Koalisyonun Suriye'de IŞİD için güvenli bir sığınak bırakmaması ve Irak içinde IŞİD ile mücadele etmesi gerektiğini kaydeden ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, "Kaybedilen toprakları tekrar elde etmek için yaklaşık olarak 80 bin yetenekli Irak askeri gücüne ihtiyaç duyacağız." dedi.

Buna Musul'un da dahil olduğunu dile getiren Dempsey, ihtiyaç duyulması halinde ABD kara birliklerinin de bölgeye gönderilme ihtimalini gözden geçirdiklerini ifade etti.

JEO BIDEN DA GELİYOR

Öte yandan, ABD Başkan Yardımcısı Jeo Biden'in de önümüzdeki hafta Bağdat ve Erbil'de temaslarda bulunacağı, IŞİD'e karşı kapsamlı saldırı için görüşmeler yapacağı öğrenildi.

 

HABERE YORUM KAT