1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. ABD, Fransa ve İngiltere'nin Büyükelçilik Faaliyetleri Askıda
ABD, Fransa ve İngiltere'nin Büyükelçilik Faaliyetleri Askıda

ABD, Fransa ve İngiltere'nin Büyükelçilik Faaliyetleri Askıda

ABD, Fransa ve İngiltere Sana'daki büyükelçilik çalışmalarını askıya aldı.

11 Şubat 2015 Çarşamba 14:38A+A-

ABD, Fransa ve İngiltere'nin Sana büyükelçiliği çalışmalarını askıya aldığı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Yemen'deki istikrarsız durum göz önüne alarak, bir süreliğine büyükelçiliğin çalışmalarını askıya alıp, büyükelçilik çalışanlarını Sana dışına nakletme kararı aldı" ifadelerini kullandı. 

Ülkedeki siyasi dönüşümü sekteye uğratan, Yemen halkını ve diplomatik kesimleri tehdit eden şiddet olaylarının yeniden başlamasına neden olan tek taraflı eylemler sonucu söz konusu kararın alındığını belirten Psaki, açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:

"ABD, Yemen'in barışı, gelişimi ve birliği için çalışmaya devam eden Yemenlileri desteklemekte kararlıdır. Dışişleri Bakanlığı, durumlar düzeldiğinde Sana'ya dönüşümüzün seçeneklerini araştırıyor."

Psaki, ABD'nin Sana Büyükelçiliği ve elçilikteki diplomatların, Körfez İşbirliği Konseyi'nin girişimleri, ulusal diyalog konferansıyla BM Güvenlik Konseyi'nin kararları ve Yemen kanunlarıyla uyumlu olarak ülkedeki siyasi dönüşümü desteklemek amacıyla Yemenliler ve uluslararası toplumla iletişime devam edeceğini kaydetti.

Fransa da askıya aldı

 Fransa'nın da Sana Büyükelçiliği'nin çalışmalarını askıya aldığı bildirildi. 

Büyükelçilik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Fransa'nın Sana Büyükelçiliği çalışmalarını güvenlik nedeniyle askıya aldı. 

Konu hakkında detaylı bilgi verilmedi.

İngiltere'den aynı adım 

İngiltere de, güvenlik gerekçesiyle Sana Büyükelçiliği'ndeki çalışmalarını geçici olarak askıya alarak, çalışanlarını geri çekti.

İngiltere'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Tobias Ellwood, Yemen'deki güvenlik durumunun son günlerde giderek kötüye gittiğini belirterek, "Ne yazik ki, elçilik çalışanlarımızın ve yerleşkenin artan risk altında olduğu kararına vardık. Bu nedenle diplomatik çalışanlarımızı geri çekme ve Sana Büyükelçiliğimizdeki çalışmalarımızı geçici olarak askıya almaya karar verdik" ifadelerini kullandı.

Ellwood, İngiltere'nin Sana Büyükelçisi ile çalışanların bu sabah Yemen'den ayrıldığını ve İngiltere'ye dönmekte olduklarını kaydederek, Yemen'deki İngiliz vatandaşlarının da bir an önce ülkeyi terketmeleri çağrısında bulundu. 

İngiltere'nin istikrarlı, birleşik, demokratik ve müreffeh bir Yemen'in, ülkenin geleceği için en iyisi olduğuna inanmaya devam ettiğini belirten Ellwood, "Yemen'in tüm Yemenlilerin temsil edildği, meşru ve şeffah bir siyasi geçişi sağlamasına yardımcı olmak için uluslararası çalışmaları sürdüreceğiz" dedi. 

HABERE YORUM KAT