1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ABD Doğudan Rusya Batıdan Saldırıyor!
ABD Doğudan Rusya Batıdan Saldırıyor!

ABD Doğudan Rusya Batıdan Saldırıyor!

ABD-PYD ittifakı, Suriye’nin doğusunda Münbiç’e yönelik saldırılarını sürdürürken, batıda ise Rus-Esed ortak yapımı katliamlar gerçekleşiyor.

03 Haziran 2016 Cuma 09:18A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Suriye'nin doğusunda Rakka ve Munbiç'e ABD-PYD ittifakı saldırırken, ülkenin batı ve güney bölgeleri ise Rus-Esed ortaklığının yoğun bombardımanı altında. Halep ve İdlib savaşın en ağır bombardımanını yaşarken, Lazkiye-Türkmen Dağı'ndaki kamplar da havadan ve karadan vuruluyor. 1 Ekim'den beri şiddetli bombardımana maruz kalan ve 30 köyü Esed askerleri ile Şii militanlarca işgal edilen Türkmen Dağı'nda son bir haftadır sınırın sıfır noktasındaki kamplar bombalanıyor. Onbinlerce sivilin yaşadığı Yamadi Kampı'na önceki akşam düzenlenen bombalı saldırıda 2 sivil hayatını kaybederken, 7 mülteci de yaralandı. Esed güçlerinin attığı 4 havan mermisi sınırın Türkiye tarafına düştü. Türkmen Dağı'nda savaşan Sultan Abdülhamid Tugayı Karargahı ise Rus uçaklarınca atılan füzelerin hedefi oldu. Saldırılarda onlarca çadır ve araç da kullanılamaz hale geldi.

GÖÇE ZORLUYORLAR

Esed, Şii milisler ve Rus kara güçlerinin batı yönünden İdlib'e ilerleme amaçlı saldırıları Cisr eş-Şuğur bölgesinde muhaliflerce püskürtüldü. Rus uçakları İdlib kent merkezini günde ortalama 35 hava saldırısı ile vuruyor. Şehir merkezini boşaltma ve halkı Türkiye tarafına göçe zorlama amaçlı bombardımanlar sonrası mayıs ayı içinde aralarında çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 836 Suriyeli hayatını kaybetti. Pazartesi gecesi İdlib'de iki hastaneyi bombalayarak 60'tan fazla sivilin ölümüne neden Rusya, dün de İdlib'in Eriha ve Telbise ilçelerinde yerleşim yerlerine saldırdı. Burada yaşayan 10 kişi, Rus jetlerince atılan bombalar sonucu can verdi, 9 kişi de yaralandı.

HANTUMAN DİRENİŞİ

İdlib'de olduğu gibi Halep'in güneyinde de karadan birçok operasyona girişen, ancak ilerleme kaydedemeyen Esed-Rusya-İran ittifakıyla muhalifler arasına çatışmalar sürüyor. Hantuman cephesinde yoğunlaşan savaşta Esed cephesi bir sonuç alamadı. Rus uçakları ise bunun ardından havadan Halep merkezi, Kastillo ve Hareytan ile Handarat'ta birçok noktayı bombalamaya devam ediyor. Halkın direncini kırmak için bombalanan noktalar arasında okul, fırın, hastane ve camiler başta geliyor.

Fırat'ta USA tur

ABD'nin PYD ile ortak yürüttüğü Rakka operasyonu, Türkiye'nin kırmızı çizgilerini ihlal hareketine dönüştü. IŞİD'in kalesi Rakka'ya yönelik ciddi bir ilerleme göstermeden kuzeybatıdaki Münbiç'e yönelen Suriye PKK'sı, önceki gün IŞİD'in enteresan bir şekilde direnmeksizin teslim ettiği 13 köyü ele geçirmişti. Asıl hedefi Münbiç-Cerablus arasında hakimiyet sağlamak olan örgüt, dün sabah ise ABD'nin yüzer araçlarıyla Fırat nehrinin batısına geçerek yeni bir adım attı. IŞİD mevzisi olduğu iddia edilen birçok hedef koalisyon uçaklarınca bombalanarak PYD'ye alan açılırken, IŞİD'in 'Avrupa kapısı' olarak gördüğü Fırat'ın batısına silahlı araçlarıyla çok sayıda militan sevk edildi. Büyük kısmını Suriye PKK'sının oluşturduğu ABD güdümündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) düzenlediği harekata, önemli miktarda Arap ve Türkmen birliklerinin de katıldığı iddia edildi. ABD-PYD ittifakının Rakka'ya yönelik operasyonunda şimdiye dek 11'i çocuk 39 sivilin hayatını kaybettiği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT