1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ABD Desteği Azalınca PYD Zor Durumda Kaldı
ABD Desteği Azalınca PYD Zor Durumda Kaldı

ABD Desteği Azalınca PYD Zor Durumda Kaldı

ABD-PYD birlikteliğiyle başlayan Menbic operasyonunda son iki haftada durma noktasına gelen ABD hava desteği, Menbic’in el değiştirmesini önlerken IŞİD, önceki günkü çatışmalar sonrası kuşatmayı da kırdı.

05 Temmuz 2016 Salı 08:19A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

IŞİD, haziran ayının ilk günlerinde ABD-PYD ortaklığı ile başlayan operasyon kapsamında kuşatma altına alınan Menbic kasabasında 3 noktada aynı anda başlattığı saldırı ile kuşatmayı yardı. Güney, kuzey ve doğu yönünden saldıran IŞİD, 8 köyü ele geçirdi. Çatışmalarda 47 PYD militanının öldürüldüğü duyuruldu. IŞİD kanadında ölü sayısı 17 olarak açıklandı.

IŞİD'in son 10 gün içerisinde PYD'ye yönelik düzenlediği 12 canlı bomba eyleminde 70'ten fazla PYD militanı öldü.

ABD Desteği Azaldı

PYD-ABD ittifakı Menbic çevresinde 15 gün içerisinde 90'dan fazla köyü ele geçirdi. Son 10 günlük dilimde ABD hava desteğinin durma noktasına gelmesi Menbic'in alınamaması konusunda en önemli etken olarak gösteriliyor.

Menbic savaşına Kandil'den çok sayıda militan katıldı. Yeni Şafak'ın bölgede konuştuğu kaynaklar başta keskin nişancı olmak üzere 100'den fazla PKK'lının bölgeye sevk edildigini ve son 1 hafta içerisinde en az 20 PKK'lının öldürüldüğü bilgisini verdi.

IŞİD Stratejik Noktaları Ele Geçirdi

Menbic'de kuşatmanın kırılmasında Avn Dadat ve el-Hattab bölgelerinin IŞİD tarafından ele geçirilmesi etkili oldu.

Ayrıca IŞİD, stratejik Ümmü Saraç tepesinde de kontrolü sağladı.

PYD’ye Destek Güç Geliyor

Operasyonda çok sayıda militanını kaybeden PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD Kobani, Tel Abyat ve Tel Temir'den bölgeye destek güç sevkediyor.

ABD'nin hava desteğini arttırması yönünde yayınlar yapan PYD'nin Menbic'de hâkimiyeti sağlaması hâlinde sonraki hedefi batıya ilerleyerek Tel Rıfat ve Afrin bağlantısını sağlamak.

PYD'den yapılan son açıklamada ise 61 IŞİD'linin Menbic'de öldürüldüğü duyuruldu.

HABERE YORUM KAT