1. HABERLER

  2. HABER

  3. AB, Türkiye İle Görüşme Konusunda Uzlaştı
AB, Türkiye İle Görüşme Konusunda Uzlaştı

AB, Türkiye İle Görüşme Konusunda Uzlaştı

AB Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye ile yeni fasılın Sonbaharda açılmasına konusunda uzlaşmaya varıldı.

25 Haziran 2013 Salı 13:19A+A-

Lüksemburg'ta dün yapılan AB Dışişleri bakanları toplantısında Almanya tarafından Türkiye ile yeniden görüşmelerin başlatılması teklif edildi. Buna göre Çarşamba gününden itibaren mahalli politika konulu fasıl açılacak. Ancak somut görüşmelere, AB Komisyonunun Türkiye ile ilgili ilerleme raporu ortaya konulduktan sonra Sonbahar'da başlanacak.

Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, toplantı sonrası Lüksemburg'ta yaptığı açıklamada, uzun vadeli stratejik ilgilerin korunması gerektiğini söyledi.

Geçen haftaki AB Büyükelçileri görüşmesinde, gezi parkı olaylarından dolayı Almanya ve Hollanda, Türkiye ile yeniden görüşmelerin başlatılmasına karşı çıkmışlardı. Bunun üzerine Ankara'dan Alman hükümeti hakkında sert eleştiriler geldi ve iki ülke arasında diplomatik gerginlik yaşandı.

Westerwelle, Lüksemburg'a geldiğinde yaptığı ilk açıklamasında Türkiye ile görüşmeye sıcak baktığını gösteren ifadeler kullandı. Türkiye'de birtakım karışıklıkların yaşandığının farkında olduklarını ve bunların hiç de iyi olmadığını belirten Westerwelle, ancak Türkiye ile görüşme bağlarını ne koparmak ne de inceltmek istemediklerini kaydetti.

Daha önce de Lüksemburg, İsveç ve Belçika Dışişleri bakanları da gerginlik zamanlarında diyaloğun önemini vurgulayarak Avrupa standartlarının uygulanması için Türkiye'ye yakınlaşmanın devam ettirilmesinden yana bir tavır ortaya koymuşlardı. Almanya'nın teklifi AB'de çoğunluk tarafından kabul edildiği takdirde görüşmeler yeniden başlayacak.

 

HABERE YORUM KAT