1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. A Haber’in Habercilik Fiyaskosu
A Haber’in Habercilik Fiyaskosu

A Haber’in Habercilik Fiyaskosu

Birçok ihaneti ile haklı olarak eleştirilen Gülen hareketine karşı bazı medya organlarında yer yer adaletten uzaklaşan haberlere de yer verilebiliyor.

16 Mart 2014 Pazar 14:14A+A-

"Bir kavme olan kininiz sizi adaletsizliğe sevk etmesin." 

Sırf karşı tarafa zarar verme mantığıyla doğru olmayan haberlere yer vermek güvenirliği zedeler. A Haber, böyle bir habere imza atmış. 

Zaman gazetesinde yer alan habere göre evleri ziyaret eden Saadet Partililer, A Haber'de "ev ev dolaşıp oylarını AKP'ye vermemeleri yönünde çalışma yapan Cemaat ablaları" diye verilmiş. Kuşkusuz bu hususla ilgili birçok iddia var. Bizzat Cemaat mensupları tarafından AKP'ye oy atılmaması hususunda propagandaya maruz kaldığını belirten çok kişi var. Lakin bu gerçeği doğru olmayan haberler üzerinden sunarsanız muhatabınızı eleştirmede ve onunla mücadele etmede adalet duygusunu yitirme noktasına gelebilirsiniz.

Buna dikkat çekerek Zaman gazetesinde yer alan propagandif nitelikli haberi olduğu gibi iktibas ediyoruz.


Zaman'ın haberi:

A Haber’de önceki gün bültenlerde ‘özel haber’ logosuyla yayınlanan bir yalan haber yayınladı.

İddiaya göre, Cemaat ablaları evleri ziyaret ediyor ve oylarını AKP’ye vermemeleri yönünde telkinler yapıyordu. Başbakan Tayyip Erdoğan da Adana’daki mitinginde isim vermeden bu görüntüleri gündeme getirerek “Paralel yapı bunları yapıyor.” iftirasında bulundu. Fakat gerçek, kısa bir süre sonra ortaya çıktı. Olayın Cemaat’le, ‘ablalarla’ ilgisi yoktu. Evi ziyaret edenler, Saadet Partisi Antakya belediye başkan adayı Fahri Serdar Özal’ın eşi Gülay ve kızı Müzeyyen Özal’dı. Görüntüler de eve gelen PVC ustası tarafından gizlice çekilerek A Haber’e satılmıştı.

Cemaat ablalarının ev ziyareti gibi sunulan olay, birkaç gün önce Antakya Aksaray Mahallesi’nde Zekeriya-Fatma Bilir çiftinin evinde gerçekleşti. O gün evde, PVC ustası Zeynel Abidin K. da vardı. Usta balkonda çalışırken, ailenin tanıdığı olan Saadet Partili Özallar ziyarete geldi. Sadece kadınların bulunduğu evdeki konuşmalar, usta tarafından gizlice kaydedildi. İddiaya göre daha sonra A Haber’i arayan usta, görüntüleri parayla sattı. Kanalın Yurt Haberler Müdürü Kerim Ulak, Hatay muhabiri Zekeriya Parıldar’ı görevlendirerek görüntüleri ustadan aldırdı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, seçim meydanlarında, “Aile mahremine girene, yatak odalarını gözleyene, gizlice kayıt yapıp servis edene Müslüman denir mi? Bunun dinde yeri var mı? İnsanlıkta yeri var mı?” diye konuşuyor. Fakat kadınların bu gizli görüntüleri, Başbakan Erdoğan’ın kurdurduğu para havuzuyla el değiştirdiği öne sürülen A Haber’de yayınlandı. Üstelik çarpıtılarak. Haber, ‘Paralel polis ve paralel ablalar işbaşında’ anonsuyla yayınlandı. Hem de Antakya’daki olay, Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde yaşanmış gibi anlatıldı.

Gizli görüntüleri yayınlanarak mağdur edilen Gülay Özal, “Biz seçim gezisi yapıyorduk, buraya da uğradık. Birkaç partili bayan arkadaşla beraber. Haberde iddia edildiği gibi Sadullah Ergin (AK Parti Hatay Büyükşehir Belediye başkan adayı) veya Başbakan’ı herhangi bir kötüleme, karalama ile de hiçbir alakamız yok. Konuşmalarımızın hepsini koymamışlar. Kesmişler, montajlamışlar.” sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi.

Kızı Müzeyyen Özal da, “Oturduk, muhabbet ettik. Karalama, iftira kesinlikle olmadı. Montaj olanlar çok fazla. Kullanılan cümleler de var ama kesinlikle o sözlerin hepsi bize ait değil.” iddiasında bulundu. Baba Fahri Serdar Özal da şunları kaydetti: “Ben Saadet Partisi Antakya Belediye başkan adayıyım. 2-3 gün önce seçim çalışması içerisinde iken maalesef hoş olmayan bir şekilde gizli olarak görüntüler kaydedilmiş. Evin içinden. Mahrem yerimizden. Habersiz bir şekilde kaydetmişler. Görüntünün üzerine montaj yapılmış. Bugünlerde biliyorsunuz montajdı, dublajdı, kumpastı, bu tip işler dönüyor. İşte şimdi kimin oyun yaptığı, kimin kumpas yaptığı, kimin montaj yaptığı anlaşıldı. Bu işleri kimin iyi bildiğini böylelikle anlamış olduk. Tazminat davası açacağız. Partimiz, şahsım ve ailem olarak. Ailemin bu şekilde kullanılmasına izin vermeyeceğim. Bunları nasıl montajladılar anlayamıyoruz ama Allah’ın izniyle açığa çıkaracağız.”

Ev sahibi Fatma Bilir de şaşkın. O da “Bizim evde konuşuldu, arkadaşlarımız gelmişti, partiden gelmişlerdi. Kötüleme de olmadı. Zaten daha önceden tanıdığım arkadaşlarımdı. Görüntüyü çekenden de haberimiz yok. Kötü bir şey bu. Nasıl böyle evimizin içini çekmişler. Haberimiz yok bizim. Bir sürü bayan vardı içeride.” tepkisini gösteriyor. Eşi Zekeriya Bilir, evinin içini televizyon kanallarında izlemekten rahatsız. O da tepkisini şöyle aktarıyor: “Mutfak, banyo kapısını takmaya PVC’ci gelmişti. O arada da evimizin görüntüleri çekilerek, bayanların ses kayıtları alınarak gizli olarak basına yansımış. Bunu biz şiddetle, nefretle kınıyoruz. Hem de çarpıtılmış. Tamamen Saadet Partisi’nin seçim çalışması olduğunu ben biliyorum. Zaten biz de Saadet Partiliyiz. Bu şekilde birilerinin suçlanması, çekilen görüntülerin başka adlar altında basına yansımasını kınıyoruz. Hukuki haklarımızı arayacağız. İnsan haklarına aykırı olduğunu düşünüyorum. Çekenden ve yayınlayanlardan davacı olacağız.”

HABERE YORUM KAT

21 Yorum