1. HABERLER

  2. HABER

  3. 76 Yıl Sonra Kurbanların Kemiklerine Ulaştılar
76 Yıl Sonra Kurbanların Kemiklerine Ulaştılar

76 Yıl Sonra Kurbanların Kemiklerine Ulaştılar

Tunceli'nin Laç Deresi mevkiindeki bir mağarada, 1938 Dersim harekatında topluca katledilen insanlara ait kemikler bulundu.

07 Mayıs 2013 Salı 03:53A+A-

Tunceli'nin Laç Deresi mevkiindeki bir mağarada, 1938 Dersim harekatında topluca katledilen insanlara ait kemikler bulundu. Tunceli'ler savcılığa suç duyurusunda bulundu.

1937-1938 yıllarındaki Dersim katliamı sırasında Laç Deresi'nde öldürülenlerin yakınları 76 yıl aradan sonra yasaklı bölgeye girerek yakınlarının kemiklerine ulaştı. Dersim olaylarında yakınlarını kaybedenlerin ve gazetecilerin, uzun yıllar sonra Tunceli merkezden yaya şekilde, zorlu ve 11 saat süren yolculuk ardından tarihi görüntülere ulaşıldı.

GÖZLERİNE İNANAMADI

1938 Dersim harekatının ardından büyük ölümlerin yaşandığı ancak kimsenin gitmeye cesaret edemediği Laç Deresi'ndeki Laç Mağarası'na, 76 yıl sonra ulaşanlardan Hıdır Çiçek, gördükleri karşısında dehşete kapıldı. Gözyaşlarını tutamayan Çiçek, babasının üst mağarada olduğu için sağ kurtulduğunu anlattı. Yığınla kemiğin ve çok sayıda insana ait eşyaların bulunduğu mağarada, 1935 yılı üretimi mermi kovanları da tespit edildi.

ONLAR YAKINLARIMDI

Mağaraya sığınan insanların büyük bir bölümünün kendi yakınları olduğunu belirten Hıdır Çiçek, 'Her şey ortada, kemiklerin başında bir şey söylemek çok zor. Ben sadece babamın anlattıklarından ve mağaraya ilk kez gelmeme rağmen sanki bu mağarada kalmış gibiyim. Kalan aşiretlerinin birçoğu da buraya kaçıp geliyor. Burada başka bir mağara da var. Kurtulup kaçanlar o mağara sayesinde kurtuluyor. Babamın anlattıklarına göre bu mağarada 500 ile bin arasında insan varmış' dedi.

DNA testi yapılsın

Tunceli'deki mağarada bulunan kemikler için İHD Tunceli temsilciliği Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunuldu. İHD Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım, Laç Deresi'nde bulunan mağarada her yaş grubundan yüzlerce insana ait kemik bulunduğunu belirterek, 'Mağarada uzman bilirkişiler refakati ile keşif yapılmasını, bulunan kemiklerin kimlere ait olduğunun tespit edilmesini, kemiklerin kimlere ait olduğunun tespit edilmesini istiyoruz' diye konuştu.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

1 Yorum