1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. 7 Bin Milis İle Sıkışan Esed'e Yardıma Koştular
7 Bin Milis İle Sıkışan Esed'e Yardıma Koştular

7 Bin Milis İle Sıkışan Esed'e Yardıma Koştular

Muhalifler karşısında gerileyen Esad rejimine yardım için 7 bin İranlı ve Iraklı milis Suriye’ye geçti.

04 Haziran 2015 Perşembe 11:06A+A-

Direnişçiler karşısında son dönemde önemli kayıplar veren Beşşar Esed rejiminin yardımına, müttefikleri İran ve Irak koştu. 7 bin İranlı ve Iraklı milisin, geçen hafta Suriye’ye gönderildiği aktarıldı.

AFP haber ajansına konuşan Suriye rejimine yakın siyasi kaynak, milislerin önceliğinin başkent Şam’ı korumak olduğunu söyledi. Kaynak, “Hedef, Suriye ordusu ve hükümet yanlısı milisleri destekleyecek 10 bin kişiye ulaşmak. Öncelik Şam, ardından ise Akdeniz bölgesi ve Hama için kilit önemdeki Cisr eş-Şuğur’u geri almak” dedi. Suriye rejimi İdlib’e bağlı Cisr eş-Şuğur kentini 25 Nisan’da Fetih Ordusu’na kaybetmişti.

İran’ın resmi ajansı IRNA ise Tahran’ın Suriye ve Irak’a yardımlarını yöneten Devrim Muhafızları lideri General Kasım Süleymani’nin “Önümüzdeki günlerde dünya, Suriye askeri liderleri ile birlikte neye hazırlandığımıza şaşıracak” sözlerini aktardı.

İngiliz Times gazetesi ise, İran’ın elçiliği aracılığı ile Afganistan’daki Şiileri Suriye’de savaşmak üzere örgütlediğini öne sürdü. Benzer faaliyetin Pakistan’da da yürütüldüğü, Suriye’de 5 bin Afgan ve Pakistanlı Şii ‘paralı askerin’ olduğu öne sürüldü. Bu kişilere Suriye’ye gitmeleri için 3 bin dolar ödendiği iddia edildi.

Şam’a yakın kaynaklara göre, Esed baskının arttığının farkında ancak ordunun müttefikleri yardımı ile kritik bölgeleri koruyacağından da emin. Rejimin kıyı şeridine çekilmeyi reddederek Deyruz Zor, Haseke ve Halep’te hâlâ kuvvetlerini bırakmasının sebebinin, de facto bölünmeyi engellemek olduğu aktarılıyor.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum