1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. “50+Bahçeli” sorunsalı!
“50+Bahçeli” sorunsalı!

“50+Bahçeli” sorunsalı!

Yapılan açıklamalar gösteriyor ki memlekette 50+1’den memnun olan tek kişi Devlet Bahçeli!

18 Kasım 2021 Perşembe 12:31A+A-

HAKSÖZ HABER

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine “50+1’in mahsurlu olduğunu anladık. 50+1’i o zaman bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş. Onun farkına vardık” diyerek Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin seçilme gerekliliklerinden şikayet ettiğini iddia etmesi üzerine tartışma başladı.

Eski AK Partili Cemil Çiçek ise “50+1 bu memlekette üstesinden gelemeyeceğimiz sorunlara karşı karşıya kalmamıza neden olabilir” diyerek bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da dahil olduğu ortamlarda dile getirdiği ifade etti. Cemil Çiçek CHS hakkında başka bir takım olumsuz ifadeler de kullandı. Çiçek’in itirazları oldukça açıkken tepki AK Parti’den gelmedi.


Cemil Çiçek verdiği röportajda şu şekilde sitemini dile getirmişti:

Öyle bir noktaya geldi ki… İktidarın da 50+1'le tereddütleri var muhalefetin de var! Çünkü, bir partinin desteğine ihtiyaç var. (Örneğin yüzde 50+1'i aşmak için kapatma davası açılmış bir partinin desteği gerekiyor.) Diyelim ki, parlamenter sistem doğrudur. Ama Haziran 2023'teki seçim bugünkü sisteme göre yapılacak. Araba kötüdür, lastikleri kabak, motor gücü zayıftır dedik vs. Muhalefet açısından anlatıyorum. Ama bu arabayla 2023'e gidilecek. 2023'te seçim yapıldı, Meclis'te 360 çoğunluk elde edilemedi. Parlamenter sistemi isteyenler 320'de kaldı. O zaman ne olacak? 5 yıl bu sistemle gidilecek! Bu sistem problem çıkarıyorsa, kaosa sebebiyet veriyorsa, ülkenin iyi yönetilmesini engelliyorsa… Bu sistemle Türkiye 5 sene bir belirsizliğe girmiş olacak. Siyaset yapanların bunu görmesi gerekiyor. İki tarafın da! Şahıslar üzerinden tartışma yapılınca sıkıntı çıkıyor. Gerçek yerine şahıslar üzerinden tartışma yapılıyor. Türkiye, anayasayı değiştirecek çoğunluğu bulamadığı takdirde başka sıkıntılar yaşayacak.


AK Parti MKYK Üyesi Şamil Tayyar "Geçmişte karşı çıkmış, ağır eleştirilere muhatap olmuş biri olarak söz hakkım var. 50+1, Cumhurbaşkanımıza ve sisteme kurulan tuzaktı. Düzeltilebilirdi, vakti geçti. Yeni tartışma, seçimle ilişkilendirilir. Kazanmaya odaklanmalı, kazanınca biz değiştirmeliyiz." sözleriyle Cemil Çiçek’ten çok farklı düşünmediğini göstermiş oldu.

Yani Cumhurbaşkanı’nın da dahil olduğu birçok siyasi, sistemde revizyona gidilmesi gerektiğini düşünüyor. Kimisi açıktan kimisi de üstü örtülü bir şekilde bunu dillendiriyor.

Sadece bir kişi her şeyden çok memnun! Belki de artıdaki biri (+1) kendisi zannediyor! Hiçbir şeyin değişmemesi yönünde kesin bir tavır içinde memleketin nereye doğru gittiğini falan pek umursamıyor. Zira öyle sanıyoruz ki ona göre her şey yolunda!

MHP lideri Devlet Bahçeli az evvel aktarılan açıklama sonrasında Cemil Çiçek’i hedef aldı. “Dilinizin altında sakladığın bir oran var mıdır? Açıkla bilelim, niyetini bilelim. Kimlere şirin görünmeye çalışıyorsunuz?” sözleri ve kendine has üslubuyla Çiçek’i tahfif etmeye çalışan Bahçeli aslında cari hükümete nizam vermeye devam ediyor!

Daha önce yaptığı açıklamada da “yeni sistemin kimsenin konuşmasına imkan vermediğini” dile getiren Cemil Çiçek, Bahçeli tarafından hedef gösterilince sözlerinde haklı çıktığını vurguladı. Çiçek’in sitem etmekte haklı olduğu Türkiye’nin son yıllarda içine girdiği siyasal ortam düşünüldüğünde ortaya çıkacaktır.

Bu siyasal ortamında kurucusu olmasa da tabiri caizse ekmeğini yiyen Devlet Bahçeli ise her şeyi gülerek takip ediyor olabilir. Tüm bu gelişmeler onun işine yararken AK Parti üzerindeki yükü atmadıkça hiçbir şeyin değişmesi de mümkün gözükmüyor!

HABERE YORUM KAT

5 Yorum