1. HABERLER

  2. HABER

  3. 28 Şubat'ın Kriptosu ABD’ye Sorulacak
28 Şubatın Kriptosu ABD’ye Sorulacak

28 Şubat'ın Kriptosu ABD’ye Sorulacak

Erbakan’ın, “28 Şubat süreci ABD’nin bir kriptosu ile başladı” iddiası ABD Ankara Büyükelçiliği’ne resmen sorulacak.

19 Eylül 2012 Çarşamba 04:28A+A-

Necmettin Erbakan’ın, “28 Şubat süreci ABD’nin bir kriptosu ile başladı” iddiasının, ilgili belgenin orijinalinin TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’na intikal ettirilmesinin ardından, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne resmen sorulacağı öğrenildi..

TBMM’nin 1 Ekim’de açılmasıyla birlikte çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek olan TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesindeki 28 Şubat Alt Komisyonu’nun Başkanı AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, yaptığı açıklamada, Erbakan’ın yakın çalışma arkadaşlarından Recai Kutan tarafından kriptonun orijinalinin komisyona gönderilmesini beklediklerini söyledi.

Karayel, “Kriptonun orijinali henüz gelmedi. Sayın Kutan’dan orijinalini istemiştik. Tercüme işlemlerinin sürdüğünü öğrendik. Bize orijinal belge ulaştıktan sonra gerekli değerlendirmeyi yapıp, ABD Büyükelçiliği’nden konuyla ilgili bilgi isteyeceğiz” dedi.

Kriptonun 5-6 maddeden oluştuğunu dile getiren Karayel, belgede, dönemin hükümetinin “Amerikan menfaatlerine uymadığı için bu hükümetin aleyhinde gerekli çalışmaların yapılmasının istendiğinin” iddia edildiğini anımsattı.

Kriptonun, Ortadoğu ve Doğu Avrupa’daki Amerikan makamlarına gönderilmiş bir belge olduğunun ifade edildiğini dile getiren Karayel, “Belgenin orijinalinde bu iddiaların ne şekilde yer aldığı değerlendirilip, ona göre ABD Büyükelçiliği’nden bilgi istenecek” diye konuştu.

KRİPTO NEYİ İÇERİYOR?

1996 yılının Ekim ayında hazırlandığı bildirilen kriptoda, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Warren Cristopher’in imzasının bulunduğu öne sürülüyor.

Kriptonun NATO Amerikan Misyonu, BM Amerikan Misyonu, Atina, Beyrut, Moskova, Sofya ve Ankara büyükelçiliklerine gönderildiği belirtiliyor. Kriptoda, Refahyol Hükümeti’nin Türk dış politikasını Batı’dan ayırıp İslam dünyasına yönlendirmesinden büyük endişe duyulduğu, Türkiye’nin İran, Irak, Libya, Nijerya ve Sudan ile ilişkilerini kuvvetlendirmek konusundaki tutumunun ABD’nin ulusal menfaatlerine aykırı olduğu ileri sürülüyor.

Yine kriptoda yer aldığı iddia edilen bilgilere göre; Tansu Çiller’in koalisyondan çekilmesi halinde Erbakan Hükümeti’nin düşeceği var sayılmakla birlikte, bu durumda ülkenin erken genel seçime gideceği ve Erbakan’ın daha da kuvvetlenerek bu seçimden çıkacağı belirtiliyor. Türkiye’nin ABD’nin stratejik ortağı olduğu ve öyle kalmak mecburiyetinde bulunduğu, bunun için de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Erbakan’a karşı bir sonuç elde etmek için harekete geçmeye zorlanması istenerek, belgenin gönderildiği makamlardan bu konudaki hareket planlarına ilişkin öneri ve değerlendirmeleri talep ediliyor.

YENİ AKİT

HABERE YORUM KAT