1. HABERLER

  2. HABER

  3. 28 Şubat'ın Baş Aktörlerinden Çevik Bir Gözaltında
28 Şubatın Baş Aktörlerinden Çevik Bir Gözaltında

28 Şubat'ın Baş Aktörlerinden Çevik Bir Gözaltında

28 Şubat soruşturması kapsamında evinde arama yapılan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir gözaltına alındı.

12 Nisan 2012 Perşembe 11:05A+A-

28 Şubat darbesinin baş mimarlarından olan emekli Orgeneral Çevik Bir soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

31 ADRESTE EV ARAMASI

Soruşturma kapsamında sabahın erken saatlerinden itibaren İstanbul, Ankara, Eskişehir, Niğde ve Çanakkale'de toplam 31 adreste arama yapılıyor.

Operasyonla ilgili ilk resmi açıklama HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici'den geldi. Hamsici, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında 31 kişi hakkında arama ve gözaltı kararı bulunduğunu söyledi.

Dönemin orgenerallerinden, 'Batı Çalışma Grubu'nun başında olduğu ifade edilen Çevik Bir'in İstanbul ve Ankara'daki evleri arandı.

O dönem komuta kademesi içinde yer alan emekli tuğgeneraller Erol Özkasnak, Abdullah Kılıçarslan ve İdris Koralp'in evinde de arama yapılıyor.

GEREKÇE: HÜKÜMETE DARBE GİRİŞİMİ

Arama yapılan tüm evler asker kökenli isimlere ait. Aramaların gerekçesi, dönemin Refah-Yol Hükümeti'ne yönelik darbe girişimi iddiası. Operasyonun 'Batı Çalışma Grubu'na yönelik olduğu belirtiliyor.

SORUŞTURMAYI 'MAĞDURLAR' BAŞLATTI

Soruşturma 28 Şubat döneminin generallerini kapsıyor. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği. mağdur olanların '28 Şubat'la ilgili yaptığı suç duyuruları üzerine soruşturma başlatmıştı.

15 YIL SONRA OPERASYON

Operasyona adını veren 28 Şubat 1997'de MGK toplantısı yapılmış ve bir dizi karar açıklanmıştı. Kararların irtica ile mücadele için alındığı ifade edilmişti. O günden 15 yıl sonra dönemin generallerine baskın yapıldı.

FENERBAHÇE ORDUEVİ'NDE HARAKETLİLİK

Ankara merkezli yürütülen 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturma kapsamında İstanbul'da aramalar sürüyor. Bu kapsamda Fenerbahçe Orduevi'nde de arama yapıldığı iddia edildi. Orduevindeki hareketlilik ve önünde bekletilen ambulans dikkat çekti.

ÜÇ YIL ÖNCE ÖZ'E İFADE VERMİŞTİ

Eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında zamanın savcısı Zekeriya Öz'e ifade vermişti. Savcı Öz, emekli generalin 28 Şubat'la ilgili şüpheli sıfatıyla ifadesini aldığını açıklamıştı. Çevik Bir'in, 1 yıl sonra da 'Devrimci Karargah Örgütü' soruşturmasında mağdur sıfatıyla ifadesi alınmıştı.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum