1. HABERLER

  2. HABER

  3. 28 Şubat Mağdurları Yeniden Yargılansın
28 Şubat Mağdurları Yeniden Yargılansın

28 Şubat Mağdurları Yeniden Yargılansın

“28 Şubat’ta nasıl yargılama yapıldığı belli. Hakimler askerden brifing alıp karar veriyordu. Yargılamalar yeniden yapılmalı!”

28 Ağustos 2012 Salı 13:16A+A-

Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, “28 Şubat’ta nasıl yargılama yapıldığı belli. Hakimler askerden brifing alıp karar veriyordu. Salih Mirzabeyoğlu dahil mahkumlar yeniden yargılanmalı.” dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, 28 Şubat’ta yargı kararlarından mağdur olan isimlerin dosyalarını TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonuna gönderdiklerini açıkladı.12 Eylül’de mağdur olanlar, işkence görenlerin  zamanında müracaat ettiklerini belirten Üstün, “28 Şubat’ta YÖK ve YAŞ kararından mağdur olanlar bize müracaat etmişler. Bunun gibi birçok konuda müracaatlar var. Biz bunları derledik ve Darbeleri Araştırma Komisyonuna gönderdik. Dedik ki bunları inceleyin raporu yazarken yer verin dedik” dedi.

İBDA-C lideri Salih Mirzabeyoğlu gibi 28 Şubat döneminde yargılanmış isimlerin yeniden yargılanması konusunun şu an hukuken mümkün olmadığını ifade eden Üstün, şunları söyledi: “Hukuken bitmiş. Tüm kapılar kapalı. Yargıtay onaylamış. Ama 28 Şubat’ta nasıl yargılama yapıldığı belli idi. Hakimler askeri birliklerde brifing alıyordu. Şu tehlikeli bu tehlikeli deniyordu ve hakimler buna göre karar veriyordu. En azından bir şans tanınması lazım. Hukuki düzenleme yapılarak belirli davalara yeniden yargılama yolu açılmalı. Beraat edilsin demiyoruz. Sakin kafa ile değerlendirilerek 28 Şubat’ın izleri silindiğine göre tekrar yargılansın ve suçları neyse onun cezasını alsınlar.”

Türkiye’de üniversitelerde 28 Şubat döneminde yaşananlarla ilgili konuşan Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü: “12 Eylül darbesi oldu. Biz burada 12 Eylül referandumunda Anayasa değişikliği ile darbecilerin yargılanması önündeki engelleri kaldırdık. Yargılama başladı. Yargılamada sağ kalan generaller üzerinden devam ediyor. Sivil generaller de yargılanmalı. Yargıçlar ve savcılar bunu bir cadı avına dönüştürmeyelim diye düşünüyor olabilir. 28 Şubat ile ilgili bazı soruşturmalar yaşandı. Ancak, daha fazla aşağılara inmedi. Elbette bu daha da aşağılara inmelidir.”

Kitap Yazdı İdama Mahkum Oldu

28 Şubat sürecindeki yargılamalarla ilgili dosyaları Darbeleri Araştırma Komisyonuna gönderdiklerini vurgulayan Ayhan Sefer Üstün, şöyle konuştu: “Salih Mirzabeyoğlu’nun durumu dönemde yargılamaları örnek teşkil edecek cinsten. Yargılamaların nasıl acelece ve psikolojik harplerle yapıldığını görmemiz açısından son derece önemli. Dosyasını ben de inceledim. Doğru düzgün delil olmadığı halde idam kararı verilmiş. İdam cezası olsa idi, Mirzabeyoğlu gibi konjonktürel durumdaki insanlar idam edilmiş olacaktı. Ben kendisini ziyaret ettim ve dinledim. Ne yaptınız dedim? Kitaplarını gösterdi. Ben yazarım diyenden çok daha fazla kitap yazmış bir isimdir. Zamanında ona bağlıyım diyenler birkaç yerde bazı eylemler yaptı. Bir vagon yakıldı. Normal şartlarda değerlendirildiğinde büyük olaylar değil. Ama onlar idam cezası aldı.”

STAR

HABERE YORUM KAT

2 Yorum