1. HABERLER

  2. HABER

  3. 28 Şubat Davasında “Devlet Sırrı” Tartışması
28 Şubat Davasında “Devlet Sırrı” Tartışması

28 Şubat Davasında “Devlet Sırrı” Tartışması

28 Şubat davasında ikinci duruşma yapılıyor. MGK tutanakları devlet sırrı olduğu gerekçesiyle mahkemeye gönderilmedi.

03 Eylül 2013 Salı 14:20A+A-

28 Şubat darbe süreci ile ilgili davada dönemin MGK tutanakları talebe rağmen devlet sırrı olduğu gerekçesiyle mahkemeye gönderilmedi. Bunun üzerine mahkeme heyeti, "Bir belgenin devlet sırrı olup olmadığına mahkeme karar verir" diye karar aldı.

28 Şubat postmodern darbe süreci davası, dün Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Refah-Yol Hükümeti'ni devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşmasında, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de aralarında yer aldığı sanıkların büyük çoğunluğu hazır bulundu.

Tarihi olarak nitelendirilen davanın en önemli belgeleri arasında yer alması beklenen belgeler henüz "devlet sırrı" olduğu gerekçesiyle dosyalara giremedi. Devlet sırrı olduğu gerekçesiyle mahkemeye gönderilmeyen belgeler arasında dönemin MGK'sı tarafından alınan kararlar ve toplantı tutanakları da yer alıyor.

Mahkeme iddianameyi kabul ederken Milli Güvenlik Kurulu'na yazı yazarak 28 Şubat kararlarının alındığı toplantının tutanaklarının kendilerine gönderilmesini talep etmişti. MGK, mahkemenin bu talebine olumsuz verdi. Gerekçe olarak da söz konusu MGK toplantısının 'devlet sırrı' kapsamında olduğu ve bu nedenle tutanakları açıklayamayacağını mahkemeye bildirdi.

MGK tutanaklarının devlet sırrı olup olmadığı ile ilgili son kararı mahkeme verecek.

İKİNCİ DURUŞMA BAŞLADI

28 Şubat dönemine ilişkin, 103 sanık hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan açılan davanın ikinci celsesi başladı.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Kemal Gürüz, Çetin Doğan, Çevik Bir, Ergin Celasin ve Erdal Ceylanoğlu'nun da arasında bulunduğu tutuklu, tutuksuz sanıklar ve avukatlarıyla müşteki avukatları katılıyor.

28 Şubat döneminin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı bugünkü celsede de sağlık durumu nedeniyle hazır bulunmuyor.

Duruşmada bugün, iddianamenin okunmasına başlanması bekleniyor

 

HABERE YORUM KAT