1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’ne Tepki
‘24 Kasım Öğretmenler Günü’ne Tepki

‘24 Kasım Öğretmenler Günü’ne Tepki

“24 Kasım Öğretmenler Günü”nün 12 Eylül'e ait olduğunu belirten Özgür Eğitim-Sen, bir açıklama yaptı.

23 Kasım 2012 Cuma 03:13A+A-

HAKSÖZ-HABER

Özgür Eğitim-Sen Urfa Temsilciliği, 12 Eylül askeri cuntasının-Kemalist ideolojisinin- eseri olarak oluşturulduğu gerekçesiyle “24 Kasım Öğretmenler Günü”ne katılmayacağını duyurdu.

Temsilcilikten yazılı olarak yapılan açıklamada, “Sendikamız, öğretmenlerin kendi irade ve onayları ile özgürce belirlemedikleri bu günü, kendilerine ait kılamayacaklarına ve 12 Eylül askeri darbesinin mahsulü olan bu günün öğretmenlere bir şey kazandırmayacağına inanıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, 12 Eylül askeri darbesinin yargılandığı bu günlerde, yine bu darbe dönemin mahsulü olan kılık kıyafet yönetmeliğinin ve 24 Kasım öğretmenler gününün içselleştirilmesinin ve uygulanmasının hükümet için büyük bir ayıp olduğu belirtildi.

Açıklamanın tam metni:

Öğretmenlerin Darbe Ürünü Yapmacık Bir Güne İhtiyacı Yok

Şanlıurfa Özgür Eğitim Sen olarak; şamar oğlanına döndürülmüş öğretmenlerin; 12 Eylül askeri cuntasının-Kemalist ideolojisinin- eseri olarak oluşturulmuş ve kutlanması zorunlu kılınmış, 24 Kasım -sahte- Öğretmenler gününe ihtiyaçlarının olmadığına inanmaktayız.

Devlete karşı mücadele eden örgütlerin tehdit ettiği, yaraladığı, kaçırdığı ve öldürdüğü; kendi yönetici, veli ve öğrencileri tarafından itibarları her geçen gün sorgulanarak azaltılan; devletin üst düzey yöneticileri tarafından ise sürekli küçümsenen, rencide edilen ve aşağılanan öğretmenlerin, bu darbe mahsulü günde, söylenecek yapmacık ve her sene tekrarlanan klişe sözlere karınları tok artık.

Sendikamız, öğretmenlerin, kendi özgür iradeleri ile belirlemedikleri ve onaylamadıkları bu günde, üst düzey yöneticilerin yapmacık, riya ve kibir kokan sahte cümlelerinin dinleyicisi ve yine bugünde düzenlenecek etkinlik ve programların, koltuk dolduran figüranı ve eğlence kaynağı olmaktan kurtulmaları için çaba gösterecektir.

Sendikamız, öğretmenlerin kendi irade ve onayları ile özgürce belirlemedikleri bu günü, kendilerine ait kılamayacaklarına ve 12 Eylül askeri darbesinin mahsulü olan bu günün öğretmenlere bir şey kazandırmayacağına inanıyor.

Sendikamız, resmi ideolojiye ait nutukların bol bol atılacağı, öğretmenlere bu resmi ideolojinin taşıyıcısı olduklarının hatırlatılacağı -12 Eylül askeri darbe döneminin mahsulü olan- bu günü kutlamayacak ve hiçbir etkinlik ve programına katılmayacaktır.

Sendikamız, öğretmenleri, mevcut resmi ideolojiyi çocuklara empoze edecek misyonerler gibi gören ve çalıştıran anlayışların karşısındadır.

Hükümetin, 12 Eylül askeri darbesini yargılattığı bu günlerde, yine bu darbe dönemin mahsulü olan kılık kıyafet yönetmeliğini ve 24 Kasım öğretmenler gününü içselleştirmesi ve uygulaması bizce bu hükümet için büyük bir ayıptır.

Sendikamız, İlimizde yılın öğretmenin hangi kritere göre seçildiğini öğrenmek istemektedir.

Sendikamız, kendi günlerinde öğretmenlerin neden başka kurumları ve yöneticilerini ziyaret etmek zorunda kaldıklarını merak etmektedir.

Her öğretmenler gününde artık gına getiren, aynı klişeleşmiş cümleler ile kutlamalar yapılmasının anlamsızlığı ne zaman fark edilecek.

Biz, öğretmenine hak ettiğinden fazla para kazanan, niteliksiz memurlar gözü ile bakan bir anlayışa sahip mevcut hükümetin yetkililerinin öğretmenler günü dolayısı ile yapacakları yapmacık beyanları ciddiye almayacağız. O beyanlar ve 12 Eylül askeri darbe döneminin eseri olan bu gün bizim için yok hükmündedir.

Hükümetin öğretmeni hatırlama ve yüceltme gibi bir niyeti varsa, öğretmenlerin var olan sorunlarına yönelik gerçekçi çözümler ortaya koysun. Öğretmenin kaybolmaya yüz tutan saygınlığını, ona geri kazandırmak için çabalasın.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Özgür Eğitim Sen

Şanlıurfa Temsilciliği

***

 

Özgür Eğitim-Sen Siverek Temsilciliği de 24 Kasım Hakkında Açıklama Yaptı:

Darbelerin ve Darbecilerin Tüm İzleri Silinmelidir!

Basına ve Kamuoyuna

Bilindiği gibi her yıl 24 Kasım tarihinde kutlanan öğretmenler gününün tarihi kökleri 24 Kasım 1981’e dayanmaktır.

Her yönüyle “tepeden” dayatılan ve anma etkinliği adıyla öğrenci ve öğretmenlere eziyete dönüşen malum günün bizce hiçbir değeri yoktur.

Darbe sürecinde sivil toplumun önünü tıkayan, temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasını rafa kaldıran ve türlü adaletsizliklerle kendini var etmeye çalışan bu zihniyet dönemin güçlü öğretmen derneklerini/sendikalarını kapatmış ve ardından –alay eder gibi- 24 Kasım tarihini öğretmenler günü olarak ilan etmiştir.

30 yıl geçmesine rağmen hala kirli izleriyle karşılaştığımız darbeyi, darbeci zihniyetleri ve bu zihniyetlerin hayattaki hiçbir yansımasını/dayatmasını kabul etmediğimiz gibi 24 Kasım tarihini de öğretmenler günü olarak kabul etmiyoruz.

Özgür Eğitim-Sen genel merkezi düzeyinde alınan “24 Kasım etkinliklerine katılmama” kararını anlamlı buluyor ve Siverek temsilciliği olarak bu kararı destekliyoruz.

Özgür Eğitim-Sen Siverek Temsilciliği
 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum