1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. 23 Nisan Gelmeden İbretlik Uygulamaları Görünmeye Başladı
23 Nisan Gelmeden İbretlik Uygulamaları Görünmeye Başladı

23 Nisan Gelmeden İbretlik Uygulamaları Görünmeye Başladı

Türkiye’de her sene yaşanan 23 Nisan töreni gariplikleri bu sene kendine özgü bir şekilde ortaya çıkıyor.

22 Nisan 2020 Çarşamba 00:28A+A-

Malum olduğu üzere bu sene 23 Nisan törenleri öğrencilerin ve öğretmenlerin katılımı ile yapılmayacak. Bu durumda çok şükür on yıllardır sergilenen komikliklere veya Kemalist tapınma ritüellerine şahit olmayacağız derken daha garibi ile karşılaşma talihsizliğine uğradık.

Büyük kısmı mülakat sistemi ile göreve gelmiş, yaşadığı ve yetiştiği çevre itibarı ile dindar olduğuna hükmedebileceğimiz ve özellikle de zaman ve zemini uygun görünce dindar gözüken, namaz kılan veya İmam Hatip çıkışlı okul idarecileri öğretmenlerinden akla zarar isteklerde bulunuyor.

Gerçi idareciler istemese de bunu yapmaya çoktan razı öğretmenlerin sayısı da az değil. Fakat burada dikkat çeken nokta bu değil. Kemalist askeri oligarşinin horozlandığı zamanlarda ve on yıllarca iktidarın her türlü nimetlerinden yararlanarak adeta devletin sahibi kesilen vesayet yandaşlarının DGM’leriyle 312’leriyle tasallut ettikleri dönemlerde zorla, istemeye istemeye yapılan birtakım tapınmalar bu günlerde bahsettiğimiz idareciler ve öğretmenler tarafından bile isteye gönüllü olarak icra ediliyor.

Öğretmenlerden evde Mustafa Kemal’in resimleri birlikte fotoğraf çekip göndermesini isteyen mi, öğrencilerden evin bir köşesini 23 Nisan köşesi yapmasını isteyen mi dersin ne istersen var.

Küçücük çocuklar öğretmen istemiş diye Mustafa Kemal’in resimleri, bayraklar  ve türlü türlü süsler ile kamera karşısını çıkıyor ve Kemalistlerin asla bıkmadıkları, içinde bolca “Atam bu bayramı sen bize hediye ettin” “çocuklara hediye edilen ilk bayram” gibi ipe sapa gelmez ifadeler bulunan şiirleri okumaya zorlanıyor.

23 Nisan günü okul ses sistemlerinden saat 13'te 100. Yıl marşı ile saat 21'de İstiklal marşı okutulacağı okul yönetimlerine bildirildi. Tabii sokağa çıkma yasağı olan 23 Nisan günü halkın bu ritüelden eksik olmaması için çoğu kişi bu ritülelleri gerçekleştirmek için okullara gönderilmiş olacak.

Corona virüsü nedeniyle yaşanan yeni durumdan dolayı konu ile ilgili herhangi bir yönetmelik hükmü bulunmuyor. Nitekim okulların tatil edilmesi nedeniyle Milli Eğitimin kafa yoracağı konular sıralansa bu törenler belki de en sona düşer. Fakat on yıllardır her sene törenlerde garip hareketler yapmaya alışmış olanlara göre bu her şeyden daha önemli.

Velhasıl Kemalistlere yaranma amaçlı mı yoksa öğrenilmiş çaresizlik mi sebebi her neyse bu durum hiç hayra alamet değil.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

10 Yorum