1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. 2016’nın Sönük Newroz’u Tehdit ve Propagandayla Geçti
2016’nın Sönük Newroz’u Tehdit ve Propagandayla Geçti

2016’nın Sönük Newroz’u Tehdit ve Propagandayla Geçti

Diyarbakır'da katılımın geçen yıla oldukça düşük geçtiği Newroz-2016, PKK propagandasına sahne oldu, konuşmacılar ülke yönetimi ve insanına tehdit yağdırdı.

22 Mart 2016 Salı 11:17A+A-

Diyarbakır Valiliği’nin izniyle Bağlar ilçesindeki Nevruz Parkı'nda düzenlenen mitinge katılımın geçen yıllara oranla çok düşük olması dikkat çekti. Çevre illerden ücretsiz otobüslerin kaldırılması da manzarayı değiştirmedi.

TEHDİTLER YAĞDIRDILAR

PKK/HDP propagandasına dönen mitingde kürsüye çıkan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Diyarbakır Belediye Başkanı Gülten Kışanak, Abdullah Öcalan posterleri ve PKK bayrakları altında propagandif konuşmalar yaptı.

ÇUKURLAR İÇİN 'KAZANILMIŞ HAK' DEDİ

HDP'nin Ağrı'da düzenlediği Nevruz etkinliklerinde Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ konuştu. Yüksekdağ, "özyönetimlere" ve hendeklere karşı yapılan operasyonlar için "1 Kasım'da halkın demokratik iradesine karşı girişilmiş bir darbe yoluyla kazanılmış mevzilerimizi gasp ettiler" dedi. Halktan kendilerine güvenmesini isteyen Yüksekdağ, Sur, Nusaybin, Silopi ve Şırnak'ı sayarak buralarda "direne direne kazanacağız" propagandası yaptı ve "Bize de dokunamayacaklar bundan emin olun" diye konuştu.

BARİKATLAR SAHNEDEN İZLETİLDİ

Bu arada, Sur ilçesinde militanların barikat kurup, güvenlik güçlerine roketatarla saldırıda bulunmasına ilişkin görüntüler sahnedeki sinevizyondan alandakilere izletildi. 

Canlı bomba saldırıları ve PKK'dan gelen tehditler gerekçesiyle yurt çapındaki Nevruz mitinglerine yasak getirilirken Diyarbakır'dakine vize verilmişti.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Dün sabah saat 06.00'da Bağlar'da sokağa çıkma yasağı kaldırıldı ve saat 10.00'da ilçenin Nevruz Parkı'nda yapılacak miting için yurttaşlar 5 ayrı kontrol noktasından geçerek alana gelmeye başladı.

Güvenlik için başka illerden gelenlerle beraber 5 bin 205 polis görev yaptı, şehirde geniş güvenlik önlemleri alındı. Büyükşehir Belediyesi, halk otobüsleriyle halkı miting alanına taşımaya çalıştı.

Mitingde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirlaş ile İmralı Heyeti adına Sırrı Süreyya Önder konuştu. 5'er dakika konuşan her iki isim de dev Abdullah Öcalan posteri önünde Türkçe konuştular, sadece konuşmalarının başında Kürtçe "Yaşasın Nevruz, Yaşasın Direniş. Özgür önderlik" ifadelerini kullandılar.

Sırrı Süreyya Önder, Demirtaş'dan farklı olarak konuşmasını Kürtçe sloganlarla bitirirken alandaki kitleden gelen alkış ve sloganların zayıflığı dikkat çekti.

PKK ADINA KONUŞTU: BİR HAFTADA BİTİRİRİZ

Önder, son 3 yılda Diyarbakır'daki her Nevruz kutlamasında Abdullah Öcalan'dan gelen mektubu bu sene okuyamadı.

Önder konuşmasında ülkenin kaos içinde olduğunu söyleyerek "Kürtler evine gidemiyor, Türkler evinden çıkamıyor. Kaosa son vermenin anahtarı ciddi müzakerelerin başlamasındadır" diye konuştu.

APO'YA 'BAŞKAN' DİYE SESLENDİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise konuşmasının başında Şeyh Said ve Seyid Rıza'nın çocuklarından selam getirdiğini söyledi. Cizre'de çatışmalarda öldürülen "özyönetimci" PKK militanı Mehmet Tunç'u saygıyla andı ve "hepsini İmralı’ya Başkan Apo'ya gönderiyoruz" dedi.

ÖCALAN'A METHİYE

Mitingden sonra İMÇ televizyonuna konuşan Sırrı Süreyya önder, Öcalan'dan "bir yol gösterici", "Bölgede ve dünyada gelişmeleri doğru okuyan tek siyasi aktör", "Kimsenin akıl edemediği yeni bir pencere açabilmiş, bir platform yaratabilmiş. Ondan ilham alıyoruz" diye söz etti.

Ajanslar

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum