1. HABERLER

  2. HABER

  3. TEKNOLOJİ

  4. “15 Temmuz'da Twitter Üzerinden Haberleşildi”
“15 Temmuz'da Twitter Üzerinden Haberleşildi”

“15 Temmuz'da Twitter Üzerinden Haberleşildi”

Doç. Dr. Eraslan, “15 Temmuz gecesinde 50 milyona yakın tweet atılmış, bu tweetlerin büyük bir çoğunluğu darbe ile ilgili. Herkes sosyal medyaya bilgi almak için başvurmuş.” dedi.

14 Eylül 2016 Çarşamba 15:45A+A-

Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Eraslan, AA muhabirine, 15 Temmuz gecesi ve sonrasında Türkiye’dekisosyal medya kullanımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal medyanın iletişim, haberleşme, enformasyon sağlama, gündem oluşturma, takip etme gibi önemli özelliklerinin 15 Temmuz gecesi kendini gösterdiğini dile getiren Eraslan, “Bu gecede bazı sosyal medya kanalları sürekli gündemde kaldı. Anlık bilgi vermede Twitter, görüntülü konuşmada FaceTime ve toplu haberleşme de WhatsApp darbe gecesinin en önemli sosyal medya araçları oldu.” diye konuştu.

“Herkes Sosyal Medyaya Bilgi Almak İçin Başvurmuş”

Üç sosyal medya aracının da hızlı ve sürekli bilgi akışı özelliği bulunan araçlar olduğunu ifade eden Eraslan, cep telefonlarının canlı yayın aracı olarak 4.5 G hızındaki paylaşımlarının, sosyal medya zemini ile birleştiğinde ortaya çok büyük bir dijital savunma alanı çıkardığını belirtti.

Eraslan, “15 Temmuz gecesinde 50 milyona yakın tweet atılmış, bu tweetlerin büyük bir çoğunluğu darbe ile ilgili. Bir başka deyişle neredeyse herkes sosyal medyaya bilgi almak için başvurmuş. Bu bağlamda son 3 yıldır FETÖ/PDY üyelerinin gündem oluşturmak ve buradan algı yönetimi sağlamak için oluşturduğu geniş bir sosyal medya ağını da görmek gerekiyor. Bu ağdakilerin paylaşımları örgüt ile mücadelede devlete önemli kanıtlar sundu.” sözlerine yer verdi.

15 Temmuz’da darbeciler tarafından katledilenlerin büyük bir çoğunluğunun da kendi sosyal medya hesaplarında hayatını kaybetmeden önce paylaşımlarda bulunduklarını aktaran Eraslan, Twitter'ın video uygulamaları ve periskop sisteminin Twitter’ın canlı yayın aracı olarak kullanılmasını sağladığını vurguladı.

En Çok Kullanılan Etiketler

Twitter'ın anlık paylaşım özelliğinin, zamana karşı yarışta çok büyük bir avantaj sağladığını dile getiren Eraslan, şu değerlendirmede bulundu:

“15 Temmuz gecesi ve sonrasında Twitter, haberleşmede diğer sosyal medya araçlarına göre açık ara önde oldu. Kısa hızlı ve etkin paylaşım özellikleri ile birden çok kişiye erişim kapasitesi Twitter'ın haber iletimindeki önceliğini menfur darbe gecesi bizlere gösterdi. Dakikada binlerce tweetin atıldığı gecede en çok kullanılan etiketler ise ‘NoCoupInTurkey’, ‘DarbeyeHayır’, ‘Sokaktayız’, ‘DarbecilerİcinİdamGeriGelsin’, ‘15Temmuz’ oldu.”

“Facetime Kullanımı Stratejik Bir Üstünlük Sağladı”

Doç. Dr. Eraslan, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın liderlik davranışı ile FaceTime görüşmesi darbe girişiminin başarısız olmasında en büyük etkileyicidir. Cumhurbaşkanı’nın görüntüsü ile bizzat halka sokağa çıkma çağrısı yapması darbecilerin moral üstünlüğünü yerle bir etti ve millete moral verdi. Bu özelliğiyle FaceTime kullanımı 15 Temmuz gecesinde büyük bir stratejik üstünlük sağladı.” dedi.

“YouTube’da 500 Bine Yakın 15 Temmuz Temalı Video Var”

Eraslan, darbe kalkışmasından sonra Facebook’ta özellikle o gecenin resimlerinin ve kahramanlıklarının paylaşılmasının yanı sıra, darbe karşıtı söylemlerin ve aynı zamanda birçok yalan haberin de yayımlandığını aktardı.

Eraslan, Youtube’da 500 bine yakın 15 Temmuz temalı video bulunduğunu, Instagram'da ise daha çok darbe kalkışmasının gerçekleştirildiği gece yaşananlar ve nöbetlerde kişilerin fotoğrafları ile mesajlarının yayımlandığını söyledi.

HABERE YORUM KAT