1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. 1400 Yıllık Cami Esed'in Son Kurbanı Oldu (VİDEO)
1400 Yıllık Cami Esedin Son Kurbanı Oldu (VİDEO)

1400 Yıllık Cami Esed'in Son Kurbanı Oldu (VİDEO)

Esed güçleri ülkenin güneyindeki Dera kentinde düzenlediği saldırılarda, ilk gösterilerin yapıldığı tarihi Hz. Ömer Camisi'nin minaresini yıktı.

14 Nisan 2013 Pazar 16:14A+A-

AA

Dera'daki tarihi Hz. Ömer Camisi'nin minaresi Esed güçlerinin saldırısı sonucu büyük bir patlamanın ardından yıkıldı. Direnişçiler, caminin minaresinin, rejime bağlı güçlerin saldırısı sonucunda yıkıldığını belirtirken, minarenin yıkılışı sırasında caminin bulunduğu sokaktan bir tankın geçtiği dikkati çekiyor. Dün kaydedildiği belirtilen görüntülerde, saldırının ardından cami de büyük hasar oluştuğu fark ediliyor. Video kaydında, camiye yönelik saldırıdan ordu birliklerini sorumlu tutan kalabalığın tepkileri de işitiliyor. Suriye'de devrimin "merkez üssü" olarak nitelendirilen Dera şehri, ülkenin güneyindeki Ürdün sınırında yer alıyor.

Hicret'in 14'üncü yılında Hz. Ömer döneminde inşa edildiği belirtilen tarihi cami, Dera'da rejime karşı mücadele veren muhaliflerin başlıca toplanma merkezleri arasında yer alıyordu.

Suriye'de Mart 2011'de Beşşar Esed aleyhine duvar yazıları yazdığı gerekçesiyle bir grup gencin gözaltına alınması ve işkence gördükleri için, ilk olarak Hz. Ömer Camisi çevresinde düzenlenen gösterilerle protesto edilmişti. Çeşitli kentlerde haftalık düzenlenen barışçıl gösteriler daha sonra ülke geneline yayılmıştı. Tarihi Hz. Ömer Camisi, devrimin başlangıcında direnişçiler tarafından bir süre hastane olarak kullanılmıştı.

HABERE YORUM KAT