1. HABERLER

  2. HABER

  3. 14 İlin Valisi Seçime İlişkin Alınan Önlemleri Anlattı
14 İlin Valisi Seçime İlişkin Alınan Önlemleri Anlattı

14 İlin Valisi Seçime İlişkin Alınan Önlemleri Anlattı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 14 ilin valisi, seçime ilişkin alınan önlemleri anlattı.

30 Ekim 2015 Cuma 17:45A+A-

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 14 ilin valisi, 1 Kasım'da yapılacak 26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimi öncesinde yapılan hazırlıklar ve alınan güvenlik önlemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

PKK mensuplarının son dönemde gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle sıkıntılı günler geçiren, yaşam koşulları kısıtlanan ve iradeleri ipotek altına alınan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki seçmenlerin, alınan güvenlik tedbirleri sayesinde 1 Kasım günü sandık başına huzur içinde gitmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda, şiddet olaylarının en fazla yaşandığı başta Şırnak, Hakkari ve Diyarbakır olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 14 ilin valisi, seçime ilişkin alınan önlemleri AA muhabirlerine anlattı.

Diyarbakır Valisi Vali Hüseyin Aksoy, kentte 3 bin 168 sandıkta 958 bin 170 seçmenin oy kullanacağını belirterek, seçim günü il genelinde 11 bin 84 güvenlik personelinin görev yapacağını ve 228'i zırhlı 784 aracın hizmet vereceğini söyledi.

Kentte seçimin huzur içinde geçmesini temenni eden Aksoy, tüm güvenlik birimlerinin bu kapsamda hizmet vereceğini dile getirdi.

- Şırnak

Şırnak Valisi Ali İhsan Su, daha önce sandıkların kurulacağı yer olarak belirlenen okulların, etrafında hendekler kazılması ve barikatların bulunması, güvenlik güçleri ile sandık üyelerinin görevlerini sağlıklı ortamda yapabilmelerinin sağlanması ve seçmenlerin rahat şekilde oy kullanmalarının temin edilmesi için ilçe seçim kurullarının kararı doğrultusunda Cizre'de 93, Silopi'de de 35 sandığın başka mahallelere taşınacağını anımsattı.

Vatandaşlara oy kullanma esnasında veya dışarıda yönlendirme, tehdit, baskı yapan kişiler hakkında güvenlik güçlerinin yasal manada gerekeni yapacağını vurgulayan Su, ilgili savcı ve ilçe seçim kurulu tarafından yasal işlemlerin yerine getirileceğini bildirdi.

- Batman

Batman Valisi Azmi Çelik, İl Seçim Kurulunca alınan karar doğrultusunda 94 sandığın aynı mahallelerde uygun görülen okullarda birleştirileceği hatırlatarak, il genelinde 5 bin 100 güvenlik personelinin görev yapacağını kaydetti.

Kentteki bin 79 sandıkta, 313 bin 900 seçmenin oy kullanacağını ifade eden Çelik, kentte seçimin huzur ve güven içerisinde geçmesi için çaba göstereceklerini anlattı.

- Siirt

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, kentte 5 bin 421'i asker, 6 bin 495 güvenlik personelinin seçim günü görev yapacağına işaret ederek, seçimin güvenli geçmesi için şehir merkezi ile kırsalda her türlü tedbirin alındığını söyledi.

İlgili mevzuat doğrultusunda halkın iradesinin özgür ortamda sandığa yansıtması için hazırlıkları tamamladıklarına dikkati çeken Tutulmaz, jandarma bölgesinde 257 sandık alanında bin 368, yol emniyeti ve ihtiyaten de 4 bin personelin görev yapacağını belirtti.

Tutulmaz, ulaşımın elverişli görülmediği 61 yerleşim yerindeki oy pusulaları ve sandık görevlilerinin helikopterle seçim bölgelerine nakledileceğini sözlerine ekledi.

- Bingöl

Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, il genelinde 171 bin seçmenin bulunduğunu, 3 bin 178'i asker 4 bin 428 personelle seçim güvenliğinin sağlanacağını açıkladı.

Köşger, sandık çevrelerinde mobil ekiplerin görevlendirileceğini, acil ve olağanüstü durumlara da hazır bekletilen ekiplerin müdahale edeceğine vurgu yaptı.

Takviye edilen güvenlik güçlerinin ana arterlerde yol güvenliğini de sağlayacağını dile getiren Köşger, "Vatandaşlarımız en ufak bir şüphede bizi arasınlar. Gerektiği takdirde devletin resmi aracını gönderip vatandaşlarımızın güvenli şekilde oylarını kullanmalarını da temin ederiz" dedi.

- Van

Van Valisi İbrahim Taşyapan, kentte oy verme işleminin 07.00-16.00 saatlerinde gerçekleştirileceğini, herhangi bir tereddüde yer vermeyecek şekilde bütün sandıkların başında güvenlik tedbiri alındığını ifade etti.

Kent genelindeki 2 bin 19 sandıkta 599 bin 689 seçmenin oy kullanacağını bildiren Taşyapan "Vatandaşlarımıza çağrımız, hiç kimsenin baskı ve tehdidi ya da etkisi altında kalmadan, özgür iradeleriyle oylarını kullanmalarıdır. Bu konuda hiçbir tereddüt duymasınlar. Buna engel olacak her türlü davranışı zaten biz güvenlik birimleri olarak engellemek durumda ve güçteyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Taşyapan, seçim günü yaklaşık 10 bin personelle kentte güvenlik önlemi alacaklarını kaydetti.

- Hakkari

Hakkari Valiliğinden yapılan açıklamada, seçim günü için gerekli önlemlerin alındığı belirtilerek, kent merkezinde 31 bölgede 265 sandıkta 92 bin 792 seçmenin iradesinin sandığa yansıyacağı, vatandaşların güvenli şekilde oylarını kullanabilmeleri için bin 721 polisin görevlendirildiği ifade edildi.

İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk alanındaki 125 bölgede kurulacak 235 sandıkta 62 bin 249 seçmenin oy kullanacağı, buralarda 2 bin 357 jandarma, bin 780 geçici köy korucusunun güvenlik önlemi alacağı aktarılan açıklamada, söz konusu bölgeler için 8 helikopterle de havadan destek sağlanacağı bildirildi.

Açıklamada, İl Özel İdaresi ve karayolları ekiplerinin de seçim günü sorumluluk bölgelerindeki yolların ulaşıma açık tutulmasına için hazır olduğu vurgulandı.

- Muş

Muş Valisi Seddar Yavuz, PKK mensuplarına yönelik gerçekleştirilen operasyonların, seçimin güvenli şekilde yerine getirilmesi, seçmenin hür ve özgür iradesinin sandığa yansıması noktasında çok ciddi etkisi olacağını değerlendirdiklerini söyledi.

Yavuz, şu ifadeleri kullandı:

"1 Kasım seçimlerinde 472 sandık bölgesindeki 844 sandıkta 220 bin 297 seçmenimiz sandığa giderek oylarını kullanacaklardır. Vatandaşlarımızın hiçbir baskı altında kalmaması noktasında gerekli tedbirler alınmıştır. Bu kapsamda 5 bin 544 güvenlik görevlisi seçimde görev alacak. Vatandaşlardan oyun namus olduğu anlayışından hareketle iradesine sahip çıkmasını ve kendisine yönelik baskı, şiddet, korkutma ve sindirme gibi faaliyetler noktasında özellikle sandık başkanlarına ve oy kullanılan alanlar ve çevresindeki güvenlik birimlerimize gerekli ihbarları yaparak anında müdahale edilmesine fırsat vermelerini istiyoruz."

- Erzincan

Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, seçim güvenliğiyle ilgili tüm tedbirlerin alındığına dikkati çekti.

Vatandaşlardan seçimde hür iradelerini sandığa yansıtmalarını engelleyici her türlü baskıya karşı güvenlik personeline güvenmelerini isteyen Kahraman, "Alınan bütün önlemlere rağmen vatandaşlarımızın herhangi bir suç unsuru, baskı, tehdit veya buna yönelik faaliyet gördüklerinde, jandarma bölgesinde 156, polis bölgesinde de 155'i aramalarını rica ederim" şeklinde konuştu.

- Ağrı

Ağrı Valisi Musa Işın, vatandaşın özgür iradesiyle oy kullanması için gerek muhtarlara gerekse sandıkta görevli kişilere gerekli uyarıların yapıldığına işaret etti.

Geçen seçimde, "Toplu oy kullanma, başkalarının yerine oy kullanma ve vatandaşı yönlendirme" gibi durumlardan dolayı Doğubayazıt ilçesinde 24, Patnos ilçesinde ise 31 sandık başkanı ve görevlileri hakkında soruşturma açıldığını anımsatan Işın, bu seçimde aynı durumun tekrarlanmaması için gerekli tedbirlerin alındığını vurguladı.

PKK ve uzantılarının, vatandaşı hiçbir şekilde tehdit etmemesi için ekstra tedbirlerin de alındığını belirterek, "Umuyorum ki bu sefer vatandaşın kendisi oy kullanacak. Onun yerine başkası oy kullanmayacak. Toplu oy kullanılmayacak. İnşallah 1 Kasım'da hiçbir sıkıntı olmadan vatandaşlarımız, vatandaşlık görevlerini yerine getireceklerdir" şeklindeki görüşünü paylaştı.

- Kars

Kars Valisi Günay Özdemir, seçim günü yaşanabilecek olumsuzluklara kesinlikle müsaade edilmeyeceğini söyledi.

Vatandaşlara "Rahat olun. Kesinlikle vicdanınızı dinleyerek oy kullanın" çağrısında bulunan Özdemir, demokrasinin ve vatandaşların güvenliğinin yanında olduklarını dile getirdi.

- Tunceli

Tunceli Valisi Osman Kaymak, ilde 491 sandıkta 63 bin 614 seçmenin oy kullanacağını, oy kullanılacak yerlerde bin 500 polis ve bin 200 jandarma personelinin zırhlı araçlarla görev yapacağını anlattı.

Sandık ve oy pusulalarının sandık bölgelerine gitmesi ve gelmesi konusunda da her türlü tedbirlerin alındığını ve gerekli görevlendirmelerin yapıldığını aktaran Kaymak, şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımız rahat olsun, özgürce gitsin, oylarını kullansın. Biz de devlet kuvvetleri olarak, gerek jandarma gerekse polisimiz, vatandaşımıza gelecek her türlü baskıyı ortadan kaldıracak bütün tedbiri almış durumdayız. Hatta bazı bölgelerde, güvenlik riskine karşı sandıkları helikopterle taşıyacağız."

- Bitlis

Bitlis Valisi Ahmet Çınar, seçmen iradesine müdahale ederek, vatandaşların sandıkta istemedikleri partilere oy vermesi sonucunu doğuracak davranışların halk düşmanlığı olduğunu dile getirdi.

"Halkımıza şunu söylemek istiyorum, çekinmesinler, korkmasınlar. Devletimiz tedbirlerini aldı, alıyor ve gereği yapılacaktır" diyen Çınar, güvenlik ve lojistik anlamdaki bütün tedbir ve ihtiyaçların göz önüne alınarak planlamaların yapıldığını, devlet olarak bu ortamı ve güvenliği sağlamak durumunda olduklarını bildirdi.

- Ardahan

Ardahan Valisi Ahmet Deniz, vatandaşların, seçimde oy kullanırken endişe duymalarını gerektirecek hiçbir durum olmadığını söyledi.

Deniz, milletvekili seçiminin, ilin tamamında huzur ve güven ortamında yapılabilmesi ve halkın özgür iradesinin sandığa yansıması için her türlü tedbirin alındığını söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT