1. HABERLER

  2. HABER

  3. 11 Yıldır Guantanamo'da Tutuluyor!
11 Yıldır Guantanamoda Tutuluyor!

11 Yıldır Guantanamo'da Tutuluyor!

Hiç bir suçunun olmadığı kanıtlanan Şakir Amir 11 yıldır Guantanamo'da tutuluyor.

11 Eylül 2013 Çarşamba 18:12A+A-

Hakkında hiçbir delil bulunmayan, 2007 yılında Bush Yönetimi 2009 yılında da Obama Yönetimi tarafından suçsuz olduğu kabul edilen Şakir Amir (Shaker Aamer) 11 yıl önce götürüldüğü Guantanamo'da halen tutulmaya devam ediyor.

11 Eylül 2001'de El Kaide tarafından Dünya Ticaret Merkezi ikiz kuleleri vurulmuş ve hemen ardından ABD önce Afganistan'ı daha sonra da Irak'ı işgal etmişti. Bu işgaller devam ederken ABD yakaladığı önemli suçluları Küba'da kurduğu Guantanamo askeri üssüne getirdi.

Yapılan işkencelerle dünya gündemine gelen Guantanamo'da yüzlerce müslüman, haklarında hiç bir delil olmadan, mahkemeye çıkarılmadan yıllarca burada tutuldu ve halen 400'e yakın müslüman Guantanamo'da tutuluyor.

Şakir Amir'de 2002'den Guantanamo'ya getirilen ve halen orada tutulan müslümanlardan birisi. 11 Eylül 2013 günü Şakir Amir'in haksız tutukluluğunun bitirilmesi ve özgür olması için insan hakları örgütleri ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından  Amerika Parlementosu binasının önünde eylem düzenlenecek.  

 

Şakir Amir kimdir?

Şakir Amir 1968'de Suudi Arabistan'ın Medine şehrinde doğdu. 1990'da İngiltere'ye geldi ve Araça tercümanlık yaptı. 24 Kasım 2001'de Afganistan'ın Celalabad şehrinde tutuklandı. 14 Şubat 2002'de Guantanamo'ya getirildi. Amerika'nın iddiasına göre Tora Bora dağlarında Amerika ordusuna karşı savaşan savaşçılardan bir grubun lideriydi. İnsan hakları gözlemcileri ve Şakir'in avukatlarına göre Amerika'nın bu iddiayı ispatlayacak hiç bir delili yok. Amerika Şakir'in suçlarını kabul ettiğini açıkladı. Avukatlar ise bunun kendisine işkence ile zorla yaptırıldığını söylüyorlar. Şakir Amir Avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada işkence gördüğünü açıklamıştır. Şakir Amir'in babası Sais Ahmed: ''Eğer Amerika'nın delili olsaydı oğlumu mahkemeye çıkarırdı '' diyor. Bush Yönetimi Şakir Amir'in aleyhinde hiçbir delilin olmadığını kabul etmişti. Şakir Amir'in avukatı O'nun tamamen suçsuz olduğunu söylüyor. 2007 yılında Bush yönetimi ve 2009 yılında da Obama Yönetimi tarafından hiçbir suçunun olmadığı kabul edilmştir.  Tüm bunlara rağmen hala serbest bırakılmamıştır. İddialara göre serbest bırakılmamasının sebebi Guantanamo'da bulunan bir grup mahkuma liderlik etmesi ve onların hakları için mücadele ediyor olmasıdır. Açlık grevlerine katıldığı için çoğu zaman tek başına hücrede kalmaktadır. Fiziksel sağlık sorunları yaşamaktadır. Tutuklandığı günden beri vücut ağırlığının yüzde 40'ını kaybetti. 

Şakir Amir'in babası, eşi ve kızıyla yapılan röportaj.

 

Şakir Amir'in annesi

 

Çocuklarından Şakir Amir'e mektup

 

Şakir Amir'in çocukları

 

Guantanamo'da açlık grevi yapan mahkumlara zorla yemek yediriliyor veya burundan bazı maddeler verilyor. Şakir Amir'in de başına gelen bu durumu İngiltere'deki arkadaşları gönüllü bir kişi üzerinde canlandırmışlar.

 

Şakir Amir'in serbest bırakılması için yüzlerce defa gösteriler, eylemler, ve protestolar yapıldı. İşte onlardan biri.

 

Şakir Amir için İngiltere'de 17 Temmuz 2013 günü yapılan eylemin görüntüleri

 

Incanews

HABERE YORUM KAT