1. HABERLER

  2. HABER

  3. 11 Eylül Davası Guantanamo'da Başlıyor
11 Eylül Davası Guantanamoda Başlıyor

11 Eylül Davası Guantanamo'da Başlıyor

ABD, 11 Eylül'ü düzenlediğini iddia ettiği 5 tutsağa resmen dava açıyor. Guantanamo'da askeri mahkemede yargılanacaklar.

05 Nisan 2012 Perşembe 10:22A+A-

Pentagon, 11 Eylül saldırılarının fikir babası olduğu iddia edilen Halid Şeyh Muhammed ve diğer 4 tutuklunun davalarını, Guantanamo'da sürdürmeye hazır olduklarını açıkladı.

Associated Press ve BBC'nin haberlerine göre, Pentagon'dan yapılan açıklamada, 5 tutuklunun, suçlu bulunmaları halinde ölüm cezasına çarptırılmalarını mümkün kılabilecek, cinayet, terörizm, suikast, uçak kaçırmak ve mülke zarar vermek suçlarından yargılanmalarının onaylandığı bildirildi.

Açıklamada, Halid Şeyh Muhammed, Velid Bin Attaş, Remzi Binalşib, Ali Abdülaziz Ali ve Mustafa Ahmet e Havsavi'nin, hep birlikte yargılanacakları ve 30 gün içinde haklarındaki suçlamaların okunacağı Küba'daki ABD üssünde askeri mahkemeye çıkacakları belirtildi.

ABD Başkanı Barack Obama, 2009 yılında söz konusu tutukluların davalarını ABD'deki sivil mahkemelere taşımaya çalışmış, ancak yaygın muhalefet nedeniyle 2011 yılı Nisan ayında bu kararından geri dönmüştü.

Halid Şeyh Muhammed'in, daha önce askeri duruşmada 11 Eylül saldırılarının "fikir babası" olduğunu kabul ettiği bildirilmişti. 2003 yılı Mart ayında Pakistan'da yakalanan, 2006 yılında Guantanamo'ya getirilen Muhammed, buradaki tutukluluğu süresince defalarca işkenceye uğradığını söylemişti.

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) belgeleri, Muhammed'in, 183 kez boğulma hissi veren işkence yöntemine maruz kaldığını doğruluyor.

Diğer tutuklulardan Velid Bin Attaş, Afganistan'da El Kaide eğitim kampı yönetmekle, uçuş tarifeleri ve simülatörleri hakkında araştırma yapmakla, Remzi Binalşib, uçakları kaçıranların uçuş eğitimi veren okullar bulmalarına yardım etmekle, Ali Abdülaziz Ali, uçakları kaçıran 9 kişinin, ABD'ye seyahat etmelerine yardımcı olmakla, bu kişilere uçuş eğitimi ve masraflar için 120 bin dolar göndermekle, Mustafa el Havsavi ise uçakları kaçıranlara para vermekle, Batı tarzı giysiler, seyahat çekleri ve kredi kartları sağlamakla suçlanıyor.

 

HABERE YORUM KAT