1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. 1 Milyonu Aşkın Çocuk Okula Gidemiyor
1 Milyonu Aşkın Çocuk Okula Gidemiyor

1 Milyonu Aşkın Çocuk Okula Gidemiyor

ABD işgalinden sonra yerle bir olan Irak'ta 1 milyonu aşkın çocuk okula gidemiyor.

09 Nisan 2016 Cumartesi 14:04A+A-

Irak'ta yıllardan bu yana süregelen savaşlar ve çatışmalar 1 milyon çocuğun eğitimsiz kalmasına sebep oldu. Yapılan son çalışmalara göre, ülkede okul çağında çocukların yüzde 20'sinin eğitim alamadığı bildirildi.

UNİCEF'e göre de ABD İşgali başlamadan önce okula devamlılık oranını yüzde 60 civarındayken, işgal sonrası okulların tahrip olması ve istikrarsızlık 1 milyon çocuğun eğitimle ilişkisinin kesilmesine sebep oldu.

Yetkililer, Irak'taki savaş ve şiddet olaylarından dolayı en az 8000 okulun da rehabilitasyon bölümüne ihtiyacının olduğunu söylüyor.

Geçtiğimiz yıllarda "Çocukları Kurtarın" isimli sivil toplum örgütünün raporuna göre de Irak'ta ilköğretim çağındaki 1 milyon çocuğun okula gidemediğini bildirmişti. Bu rakam yüzde 22'lik bir orana karşılık geliyor. Okula gitmeyen çocukların yüzde 74'ünü kızlar oluşturuyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan sivil toplum örgütü "İşgalden önce eğitim seviyesi en yüksek Ortadoğu ülkelerinden biri olan Irak'ta temel eğitimden yoksun bir kuşak yetişiyor. Bu tablo, eğitim kurumlarının yok edilmesi, müzelerin ve kütüphanelerin yakılıp yağmalanmasıyla birlikte, Irak'ın bir daha egemen bir devlet haline gelememesi için yürütülen sistematik çabanın bir ürünü." ifadelerini kullanıyor.

Dünya Bülteni

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT