1. HABERLER

  2. HABER

  3. 1 Kasım Seçim Sonuçları Avrupa Basınında
1 Kasım Seçim Sonuçları Avrupa Basınında

1 Kasım Seçim Sonuçları Avrupa Basınında

Avrupa basını, 1 Kasım seçim sonuçlarına geniş yer verdi.

02 Kasım 2015 Pazartesi 13:21A+A-

Avrupa basını AK Parti'nin tek başına iktidar olma çoğunluğunu elde ettiği 1 Kasım 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin sonuçlarına geniş yer ayırdı.

İngiliz yayın kurumu BBC, AK Parti'nin "kritik bir seçimi" kazandığını aktardı.

BBC, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçime ilişkin yaptığı açıklamalarına değinerek, Erdoğan'ın "seçim sonuçlarının farklı anlamlar içeren çok önemli mesajlar taşıdığı" ifadesi ile "seçim sonuçlarına 'tüm dünyanın saygı duyması gerekir' çağrısına" yer verdi.

Guardian'ın haberinde ayrıca, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı konuşmasındaki, "Bu seçimde Türkiye kazanmıştır, milletimiz kazanmıştır, demokrasimiz kazanmıştır" ifadesine yer verildi.

Telegraph'ın haberinde ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi kariyerine ilişkin bilgilerin yer aldığı bir profil yazısı paylaşıldı.

- Fransa

Fransız basını AK Parti'nin tek başına iktidarını ilk sayfada verdiği haberlerle gördü.

Haberde beş ayın ardından tekrar yapılan seçimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük bir başarı elde ettiği belirtildi. "Erdoğan'ın partisinin mecliste salt çoğunluğu yeniden yakaladığına" işaret edilen haberde anayasayı değiştirmek için gereken 3'te 2 çoğunluğun ise sağlanamadığı hatırlatıldı.

Le Parisien gazetesinde ise AK Parti'nin seçimi yüksek bir oranda oy alarak kazandığı belirtildi. Haberde Türkiyeli seçmenin istikrardan yana tercihini kullandığı yorumuna yer verildi.

- Almanya

Türkiye'de yapılan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesi Alman basınında da geniş yer buldu.

Berliner Zeitung, Die Welt Kompakt, Stuttgarter Zeitung, Frankfurter Rundschau seçim sonuçlarının manşetten fotoğraflı duyururken Der Tagesspiegel, Die Tageszeitung, B.Z, Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine, ve Berliner Morgenpost AK Parti'nin zaferini birinci sayfadan okuyucularına duyurdu.

Frankfurter Allgemeine, "Türkiye'de AK Parti mutlak çoğunluğa sahip. HDP parlamentoya kıl payı girebildi", Süddeutsche Zeitung "AK Parti iktidarı çoğunluğu tekrar geri aldı", Frankfurter Rundschau "Türkiye seçimini yaptı", TAZ "AK Parti çoğunluğu elde etti", Stuttgarter Zeitung "Türkiye'de parlamento seçimleri. Kesin çoğunluk", Berliner Zeitung "AK Parti için kesin çoğunluk" başlıklarını kullandılar.

- Avusturya

Der Standard gazetesi, "AK Parti Türkiye'yi yalnız yönetecek" başlığını kullandı.

Haberde, MHP'nin oylarını AK Parti'ye kaptırmasının, AK Parti'nin yeniden ülkede tek başına iktidar olmasını sağladığına işaret edildi.

Die Presse gazetesi "Beklenmeyen zafer" başlıklı haberinde AK Parti'nin mutlak çoğunluğu kazandığını ve seçim sonuçlarının terör saldırılarına yanıt olduğunu yazdı.

- Belçika

Belçika'nın en çok okunan Le Soir gazetesinin, sürmanşetten gördüğü seçimlerle ilgili haberinde, AK Parti'nin tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde ettiği vurgulandı.

"Kürt yanlısı HDP'nin" oy kaybetse de mecliste temsil edilmeye devam edeceği vurgulanan haberde, "MHP'nin ise büyük bir fiyasko ile karşı karşıya kaldığı" kaydedildi.

La Libre de sürmanşetten gördüğü haberde, "Erdoğan'ın partisi yeniden canlandı, Türkleri birleştirdi" denildi. AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesi sürpriz olarak değerlendirildi.

- İtalya

İtalyan basınında da AK Parti'nin seçim zaferi geniş yankı buldu. Türkiye'deki seçim sonuçları, ülkedeki ana akım gazetelerde manşetten duyuruldu. İtalyan gazetelerinde atılan manşetlerin ortaklığı dikkati çekti.

Ülkenin ana akım gazetelerinden La Repubblica, haberinin alt başlığında "Kürtler, ucu ucuna parlamentoda" ifadelerine yer verdi.

Gazetenin iç sayfasında "İslami Türkiye laikleri ve Kürtleri yendi. Seçimlere katılımda rekor" başlıklarıyla çıkan yazıda ise "Anadolu'da kökleşmiş İslami ruhun, büyük kentlerdeki laik ruhu yenilgiye uğrattığı" ifade edildi.

Ülkedeki yüksek tirajlı bir diğer gazete Corriere della Sera da manşetinden verdiği haberde, "Kimsenin bu sonucu öngörmediği ancak Türkiye'nin sakin bir yaşamı seçtiği" dile getirildi.

La Stampa gazetesi de benzer başlıkla çıkarken, AK Parti'nin "güvenlik için istikrar" reçetesiyle mecliste tek başına iktidar olacak ancak anayasayı tek başına değiştiremeyecek ölçüde çoğunluk elde ettiğini yazdı.

- Hollanda

De Telegraaf gazetesi, 7 Haziran seçimlerine kıyasla oylarını yaklaşık yüzde 8 oranında artıran AK Parti'nin beklenmeyen bir zafer elde ettiğini yazdı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim sonrasında Twitter hesabından "Elhamdülillah" mesajı paylaştığına dikkati çeken gazete, HDP ve MHP'nin yaşadığı oy kayıplarına da vurgu yaptı.

Yüzde 10'luk barajı aşan HDP'nin bir önceki seçime göre 25'e yakın milletvekili kaybettiği bilgisine yer verildi.

- Yunanistan

AK Parti'nin seçim öncesi tahminleri yanıltarak oy oranını beklenilmedik şekilde yükselttiği belirtilen haberde, seçimlerde MHP ve HDP'nin güçlerinin büyük kısmını yitirdiği kaydedildi.

Ethnos gazetesi ise Türkiye'deki seçim sonuçlarını "AK Parti tek başına güçlü bir iktidar kazandı" başlığı altında duyurdu.

Gazete, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kurduğu parti yüzde 49 ile dinamik bir şekilde iktidara geri dönüyor" ifadesine yer verdi.

Efimerida ton Sintakton gazetesi ise konuya ilişkin haberinde AK Parti'nin seçimlerden zaferle çıktığını ancak aldığı oy oranının anayasanın gözden geçirilmesi için yeterli olmadığını yazdı.

- Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan

Bosna Hersek'in Oslobodjenje gazetesi, "AK Parti'nin mutlak zaferi" başlığıyla yayınlanan haberinde, AK Parti'nin 550 sandalyeli Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki 316 sandalyeyi kazanarak tek başına iktidar olduğu kaydedildi.

Haberin detayında, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Merkezi'ndeki konuşmasına yer verilirken, seçim boyunca ciddi bir sorun yaşanmadığı belirtildi.

Sırbistan'ın Politika gazetesinde, AK Parti'nin dün yapılan seçimde yeniden tek başına iktidar olduğu ifade edildi.

Haberde ayrıca Türkiye'nin farklı şehirlerindeki kutlamalardan da söz edilirken, Başbakan Davutoğlu'nun Konya'daki ilk konuşmasında kullandığı "Bugün demokrasimizin, milletimizin zafer günü" ifadesi de haberin detayında yer aldı.

Hırvatistan'ın Jutarnji gazetesi, Türkiye için çok önemli olan genel seçimde, muhalefet partilerinin zayıfladığının görüldüğü ifade edildi.

Haberin detayında "seçimin en büyük kaybedeninin" son anda seçim barajını geçmeyi başaran HDP olduğuna işaret edildi.

- Bulgaristan

Bulgaristan basını Türkiye'deki seçim sonuçlarına geniş yer vererek, AK Parti'nin büyük zafer kazandığını vurguladı.

24 Saat gazetesi de bu seçimde geçtiğimiz seçimde AK Parti'ye oy vermemiş olan 3 milyondan fazla vatandaşın oylarını AK Parti'ye kullandığına vurgu yaptı.

Standart gazetesi ise, AK Parti'nin bir kez daha tek başına iktidar olduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı "Türkiye'nin güçlü adamı" olarak niteleyen gazete, seçim sonrası Türkiye halkının huzur ve istikrar beklediğini ifade etti.

- Macaristan

Macaristan'ın en büyük siyasi gazetesi Magyar Nemzet'te yayımlanan analiz haberde, 1 Kasım seçim sonuçları için, "Seçmenler siyasi istikrar istiyor" başlığı kullanıldı.

Jeopolitika uzmanı Tamas Hegedüs'ün gazeteye yaptığı yorumda, "Koalisyon karşıtı politika izleyen MHP ve HDP bu seçimin kaybedeni durumunda. Türkiye'de 2002 yılından beri görülen ekonomik kalkınma siyasi istikrar sayesinde oldu" ifadelerine yer verdi.

Ülkenin etkili gazetelerinden Nepszabadsag ise seçim değerlendirmesinde, AK Parti yöneticilerinin bile seçim sonuçlarına şaşırdığını savunarak, "Türkiye tekrar tek parti iktidarına geri döndü" ifadeleri kullanıldı.

AA

HABERE YORUM KAT