1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yunanistan'da 'Hayır'lar Açık Ara Önde
Yunanistan'da 'Hayır'lar Açık Ara Önde

Yunanistan'da 'Hayır'lar Açık Ara Önde

Yunanistan, yeni kurtarma paketi karşılığında kemer sıkma tedbirlerine 'evet' ya da 'hayır' demek için sandık başına gitti. Oyların yüzde 37’si sayıldı. ‘Evet’ diyenlerin oranı yüzde 40 civarında kalınca 'hayır' diyenler kutlamalara başladı.

05 Temmuz 2015 Pazar 21:49A+A-

Yunanistan'dan gelen ilk sonuçlara göre halk yeni kurtarma paketi karşılığında kemer sıkma tedbirlerine 'hayır' diyor. Oyların yüzde 37’si sayıldı. Halkın yüzde 60,8'i 'hayır’, yüzde 39,2'si 'evet' diyor.

Geçen ayın sonlarına doğru gerçekleşen Euro Kuşağı Maliye Bakanları Toplantısı'nda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu'nun sunduğu ve iki metinden oluşan mevcut kurtarma paketinin tamamlanması, ileriye dönük reformlar ve borç sürdürülebilirlik analizinden oluşan teklifin hükümetçe kabul edilip edilmemesi için sandığa giden halk "evet" ya da "hayır" dedi.

Saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi 19.00'a kadar sürdü. Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı. Kayıtlı seçmenlerden 5 milyon 82 bini kadın. Seçmenlerden 108 bini ise ilk kez oy kullandı.

Solcu Syriza hükümeti halkın yeni tedbirlere 'hayır' demesini istiyor. Hükümet sandıktan 'evet' çıkması halinde istifa edeceğini sinyallerini verdi. Son anketlerde 'Evet' diyenlerin oranı 'hayır'larla baş başa görünüyordu. Başbakan Alexis Tsipras, AB ve IMF'den gelen yeni kemer sıkma önlemlerini 'Yunan halkı için bir aşağılanma' olarak nitelerken, referandumdan 'hayır' çıkmasının kreditörlerle masaya oturduklarına ellerini güçlendireceğini savunuyor. Atina IMF'ye olan Haziran borcunu da ödemeyip temerrüde düşmüş durumda.

Kreditörlerle bir an önce anlaşma sağlamak istediklerini söyleyen hükümet sözcüsü Gabriel Sakellaridis, “Yunan halkı, hükümete pozisyonunu koruması için yetki verdi. Gerçek görüşmeler bu akşam başlamalı. Görüşmeler hemen -hatta 48 saat içinde- sonuçlanmalı. Bunun için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz” dedi.

HABERE YORUM KAT