1. YAZARLAR

  2. Fevaz Elacemi

  3. Yemen ikinci Pakistan'a dönüşebilir
Fevaz Elacemi

Fevaz Elacemi

Yazarın Tüm Yazıları >

Yemen ikinci Pakistan'a dönüşebilir

30 Aralık 2009 Çarşamba 05:53A+A-

Dünkü haberlerde ABD’nin Afganistan ve Pakistan’dan sonra Yemen’deki Kaide’ye karşı gizli bir üçüncü cephe açtığı iddia edildi. ABD’nin Kaide’yle savaşması için Yemen’e 70 milyon dolar verdiği ve Yemen güçlerinin eğitilmeleri için subaylar gönderdiği belirtiliyor.  Eğer doğruysa, bu haberler bütün Arap yarımadası için tehlikeye işaret. Korkum Kaide’yle ABD arasında yeni bir cephe açılmasının yol açacağı sonuçlarla ilgili. Böyle bir savaş hem Yemen’de, hem de Körfez ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan’da gerçekleşecek, dolayısıyla sonuçları Yemen’le sınırlı kalmayacaktır. Tek bir bölgeye hükmetmeyen Kaide bir yerden diğerine taşınan bir çeteler grubudur. Mağaralarıyla bilinen, Suudi sınırına paralel Yemen dağları Kaide’ye güvenli sığınak sağlayabilir.

Yemen’deki Husi isyanı ve bazı Husi unsurlarının Yemen’le Suudi Arabistan’a yönelik terör eylemleri, bu çetelerin coğrafi imkânlarını kullanarak terör eylemlerinde bulunduğunun en iyi kanıtı.

Yemen coğrafyası, sıradağların bulunduğu Afganistan-Pakistan sınırının coğrafyasıyla benzeşiyor. Dolayısıyla Yemen’de Kaide’ye karşı üçüncü bir Amerikan cephesi açılması çok tehlikeli sonuçlara yol açacak. Şartlar Afganistan-Pakistan şartlarına benzeyecek. ABD Pakistan’da Kaide hedefleri diye halkı vururken şu soruyu sormak gerekiyor: ABD Yemen’de veya Suudi Arabistan sınırında da sivilleri öldürürse ne olacak?

ABD’nin Kaide’ye karşı açtığı iddia edilen bu gizli cephe çok tehlikeli. Kaide ve Husiler mezhepçi ve etnik söylemlerle Arap vatanı üzerindeki Amerikan-Siyonist planlarını bilinçli veya bilinçsiz biçimde hayata geçiriyor. Bu söylemler, düşmanlarının ümmeti parçalamak için kullandığı en önemli silahlar. Arap ülkelerinin, ABD’nin Yemen’de üçüncü cephe açmasını önlemek için ortak duruş sergilemesinin, Yemen’i desteklemesinin ve yöntemleri Arapların düşmanları dışında kimseye hizmet etmeyen Kaide’yi sonlandırmasının zamanı. Bu yapılmazsa Yemen ikinci Pakistan’a dönüşebilir.

(Katar gazetesi Şark, 29 Aralık 2009)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT