1. HABERLER

  2. HABER

  3. Van’da Eşbaşkanlığı Durdurma Kararı
Van’da Eşbaşkanlığı Durdurma Kararı

Van’da Eşbaşkanlığı Durdurma Kararı

Van’ın İpekyolu Belediyesi’ndeki "eşbaşkanlık" uygulaması, mahkeme tarafından durduruldu. Mahkeme yapılacak işlemlerin usûlsüz olacağını belirtti.

24 Kasım 2014 Pazartesi 15:22A+A-

Van 3. Bölge İdare Mahkemesi, İpekyolu Belediyesi'ndeki "Belediye Eşbaşkanları Çalışma Yönetmeliği" uygulamasıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Kararda, belediye başkanı dışında getirilen ve eşbaşkan olarak tabir edilen kişinin belediye başkanı sıfatıyla yapacağı iş ve işlemlerin usûlsüz ve geçersiz olacağı açıklandı. Bu durumun da idari işleyişte ileride telafisi güç ya da imkânsız zararları ortaya çıkaracağı belirtildi.

Kararda, “Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir” ifadesi yer aldı.

"Eşbaşkanlık" uygulamasıyla ilgili sadece Siyasi Partiler Kanunu'nda bir düzenleme yapıldığı hatırlatıldı. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda ve başka yasalarda belediye eşbaşkanlığıyla ilgili bir düzenleme yapılmadığı belitildi.

Kaymakamlık belediyeye “eşbaşkan” istemedi

İpekyolu Kaymakamlığı, 5393 sayılı yasa gereği "Eşbaşkanlık" sistemi adı altında bir organ ve kadronun bulunmadığı, belediye başkanının belediyenin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisi olduğu, belediyeyi devlet dairelerinde temsil etme görevinin bulunduğu, eşbaşkanın yapacağı işlemlerin de usulsüz olduğu gerekçesiyle İpekyolu Belediye Meclisi tarafından hazırlanan yönetmeliğin iptali ve yürütmenin durdurulması talebinde bulunmuştu.

Talebi değerlendiren Van 3. Bölge İdare Mahkemesi de eşbaşkanlık uygulamasının hukuka uygun olmadığına karar verdi.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT