1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Türkiye-Suriye Gerilimi Tırmanıyor...
Türkiye-Suriye Gerilimi Tırmanıyor...

Türkiye-Suriye Gerilimi Tırmanıyor...

Suriye, Türkiye sınırını kapalı askeri bölge ilan etti… Erdoğan'dan müdahale açıklaması… Rus savaş gemileri Suriye’de mi?

19 Kasım 2011 Cumartesi 16:07A+A-

Suriye, Türkiye Sınırını Kapalı Askeri Bölge İlan Etti

Türkiye ile Suriye arasındaki gerginlik büyüyor...Şam yönetiminin, Türkiye sınırını kapalı askeri bölge ilan ettiği iddia edildi

Türkiye’nin Suriye sınırında tampon bölge oluşturma planına tepki gösteren Şam yönetimi, Türkiye sınırını kapalı askeri bölge ilan etti

Fars Haber Ajansı'nın el Menar kanalından aktardığı habere göre, Suriye ordusunun Türkiye sınırında askeri birliklerini konuşlandırma çalışmalarına başladığını duyurdu.

Haberde bu hareketin, Türkiye’nin Suriye sınırında ve bu ülkenin beş kilometre derinliğine kadar tampon bölge oluşturma kuruntusuna tepki olarak başlatıldığı belirtildi.

Bundan önce bazı haber kaynakları Türkiye yönetiminin Suriye topraklarının beş kilometre derinliğinde tampon bölge oluşturmak ve Suriyeli silahli muhalifleri koruma altına almak istediğini duyurmuştu.

Suriye yönetimi yasak bölgeye giriş çıkışların sadece ordunun izni ile mümkün olduğunu duyurdu.

***

ERDOĞAN'DAN 'SURİYE'YE MÜDAHALE' AÇIKLAMASI

Suriye Müslüman Kardeşler'in liderinin "Müdahale edecekse Türkiye etsin" sözlerine Erdoğan cevap verdi: Eğer rahatsızlık hissetmezsek...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye’den gelecek bir müdahaleyi kabul edebileceklerini" açıklayan Suriye Müslüman Kardeşler Hareketi'nin lideri Riyad Şikfa'ya cevap verdi.

Erdoğan, Şikfa'nın, “Bir gün ülkemizdeki olaylarda sivillerin korunması gerekirse Suriye halkı Batı yerine Türkiye'nin koruma ve müdahalesini tercih edebilir” yönündeki sözleri hatırlatılarak, “Türkiye'nin böyle bir müdahalesi söz konusu olabilir mi? Bu konuda neler söyleyeceksiniz?” sorusu üzerine, “Tabii bu beyefendinin müdahaleden kastı nedir onu bilemiyorum. Tabii bizim şu anda, bize herhangi bir rahatsızlık verilmedikten sonra böyle bir şeyi şu anda düşünmemiz söz konusu değil. Ancak şunu da çok açık, net söylemek durumundayım; rahatsızlık hisseder durum arz ediyor” dedi.

"RAHATSIZLIK HİSSETMEYE BAŞLIYORUZ"“

Rahatsızlık verilmiyor, şu an dediniz ama... O noktada ilerliyor süreç” yönündeki soru üzerine Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

“Şu anda süreçte böyle bir gelişme var. Nedir bu? Şu anda 8 bine yakın Suriyeli kardeşimiz Türkiye'ye sığınmıştır. Niye? Bizim 910 kilometre sınırımız var, sınırın ötesinde akrabalık ilişkilerimiz var. Ortak bir kültür ve medeniyeti paylaşıyoruz. Bu kültür, bu medeniyet bize ortak sorumluluklar yükledi. Fakat Suriye'nin cumhurbaşkanı bizim bu kardeşlik anlayışımıza, yaklaşımımıza, maalesef son dönemlerdeki tavırlarıyla çok farklı bir yaklaşım sergileyerek, ne yazık ki arzulamadığımız hatta hatta düşünemediğimiz yaklaşımla kendi vatandaşlarını, ki onlar bizim kardeşlerimiz, bombardıman etmeye başlamış ve onları öldürmeye başlamıştır. Çok kısa bir süre içerisinde bu insanların sayısı 2 bin 500, 3 bin, 4 binlere ulaştı. Böyle kandan beslenen bir iktidar olamaz. Bu şekilde ayakta kalınmaz, zulm ile abad olunmaz ve bu idareler ayakta kalmaz ve bunu savunanlar, bir defa ne değerler silsilesi içinde yeri olabilir ne de bunların herhangi bir medeniyette yeri olabilir. Hiçbir otoriter, totoliter yapı, bu dünyada yer bulmuyor, bulamayacak. Hele hele dünyada artık şu anda temel hak ve özgürlüklerin her geçen gün güç kazandığı, demokrasilerin güç kazandığı bir dönemde, inanıyorum ki bu da yargılanacak. Ve Suriye'de bu rejim böyle gidemez. Çünkü bu halk, artık ne diyor; ben kendi irademin iktidarda olmasını istiyorum. Eğer Beşar, iktidarda kalmak istiyorsa halkın iradesine saygı duyacak. Seçilebilecekse sandığa gider, sandık onu seçecekse seçer. Meydanlarda sanal dayatmalarla kimse bir yere varamaz.”

"YAPTIRIMLAR SİLSİLESİ UYGULAMAYA BAŞLAYACAĞIZ"

Erdoğan, kısa sürede bir çözüm bekleyip beklemediği yönündeki soru üzerine de “Benim artık tabii o noktada ümidim yok” dedi. Arap Ligi'nin ortaya koyduğu sert tavra da dikkati çeken Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Kendilerine göre 3 günlük süre belirlediler. Rabat'ta son yapılan toplantıdan da zaten çıkan bu. Hatta çok saptırdılar, mesela Suriye Dışişleri Bakanı bu toplantıya katılmak istedi. Ama Fas, onlara iniş müsadesi vermedi ve havadan geri döndüler. Geri döndükten sonra gidip Tunus'a indi. 'Yok zaten biz oraya gitmeyi düşünmüyorduk' diye sonra bunu çevirdiler. İşin aslı o değil, işin aslı budur. Biz şu anda Arap Ligi'yle ortak çalışma içindeyiz. Bir yaptırımlar silsilesini uygulamaya başlayacağız ve bunun tabii ne zaman başlar, bunu henüz açıklamıyoruz. Çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.”

Van depremiyle de paralellik kurularak bölgedeki Kürt kökenli vatandaşlara mesajının sorulması üzerine Erdoğan, “Bir defa sizi istismar eden PKK'ya, hatta BDP'ye...bu oyuna gelmeyin, bunlar size ne verdiler, ne verebilecekler, hangi hizmeti getirdiler, hangi hizmeti getirecekler” dedi.

***

savas-gemileri.jpg

RUS SAVAŞ GEMİLERİ SURİYE’DE İDDİASI

Rusya'nın Esed diktasını korumak için Suriye'nin Lazkiye limanına savaş gemilerini gönderdiği iddia ediliyor.

Suriye’de diktatörlük karşıtı gösterilerin başladığından beri dış müdahaleye karşı çıkan Rusya’nın, perşembe günü Suriye karasularına savaş gemilerini gönderdiği iddia edildi.

Suriye’nin en önemli müttefiklerinden biri olan Rusya’nın bazı savaş gemilerini Suriye kıyılarına göndermesinin başka bir dış müdahale olması ise bölge ülkelerini kaygılandırıyor.

İran'ın yarı resmi haber ajansı "Mehr haber ajansı"nın haberine göre Rusya’ya ait savaş gemilerinin bugün Suriye kıyılarına yanaşması bekleniyor. ABD’nin Batılı ve bölgesel müttefiklerinin Suriye’ye yönelik baskılarını çok yönlü bir şekilde arttırdığı bir dönemde Rusya’nın Suriye kıyılarına savaş gemileri göndermesi, Rusya’nın Batı’nın olası müdahalesine karşı mesaj olarak değerlendiriliyor.

Rusya ve Çin’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Batılı ülkelerin Suriye Cuntasına yaptırım öngören karar taslağını veto etmişti.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum