1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Taliban: İşgal Bitmeden Anlaşma Yok!
Taliban: İşgal Bitmeden Anlaşma Yok!

Taliban: İşgal Bitmeden Anlaşma Yok!

Afganistan’da gücü ve nüfuzu giderek artan Taliban Hareketi, işgal altında her türlü anlaşmayı reddediyor.

10 Şubat 2012 Cuma 06:44A+A-

Afganistan’da gücü ve nüfuzu giderek artan Taliban Hareketi, işgal altında her türlü anlaşmayı reddediyor. Amerikalı Genel Kurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen de Taliban’ın Afganistan bölgelerinin neredeyse tamamını ele geçirdiğine işaret ediyor.

Afganistan Taliban Hareketi yayınladığı bir bildiriyle, Karzai Hükümeti veya batıyla herhangi bir anlaşma yapmayacağını açıkladı. Bildiride Taliban, ülke menfaatleri ve cihad üzerine hiçbir pazarlığı kabul etmeyeceğini belirterek, Taliban mücahidlerinin hedeflerinin ABD’nin tasavvur edebileceğinden çok daha üstün olduğunu vurguladı. Öte yandan ABD Genel Kurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen de, Taliban’ın Afganistan’da nüfuzunun giderek arttığına işaret etti. Taliban Hareketi, savaşçılarının, yakın olduğunu söyledikleri zaferi gerçekleştirmek için canlarını feda etmeye devam edeceğini vurgulayarak, Afgan Hükümeti veya batıyla herhangi bir anlaşma yapmayacağını açıkladı. Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, geçen ay Londra’da düzenlenen konferansta Taliban’a barış konseyine katılması için çağrı gönderdi ve savaşçıların para ve iş karşılığında yabancı işgal güçleriyle savaşı bırakmasını sağlamayı hedefleyen planının genel hatlarını çizdi. Ancak Taliban, internet sitesinde yayınladığı bildirisinde, hiç kimseyle anlaşmayacağını taahhüt etti. Bildiride Karzai’nin önerdiği müzakerelere herhangi belirli bir gönderme yapılmadı. Taliban daha önce, görüşmelere katılıp katılmayacağı hususunda yakında karar vereceğini ilan etmişti.

Afganistan’daki İslami güçler, bundan önce de yabancı işgal kuvvetlerinin tamamı ülkeden çekilmeden, görüşmelere katılması yönünde yapılmış tüm teklifleri reddetmişti. Taliban, geçen seneler zarfında İslam emirliğinin; cihad, ülke hususlarına ek olarak halk, ulus ve İslam menfaati konularında bir tarafla anlaşma için herhangi bir isteklilik göstermediğini ifade etti. Ve şöyle ekledi: “Şimdi de Taliban, çok yakında elde edilecek zafer üzerine gayri meşru ve değersiz herhangi bir anlaşma yapmak için hazır değil.” Sekiz senedir devam eden ve artık yalnızca askeri yollarla içinden çıkılamayacağına inanılan savaştan bir çıkış yolu arayan batılı ülkeler bugün Taliban ile yeniden diyalog kurulmasında rol oynamak için daha önce hiç olmadığı kadar istekli görünüyor. Ne var ki analistler, Taliban’ın ülke topraklarının büyük bir bölümüne hakim olduğu ve yabancı kuvvetlere rekor düzeyde kayıp verdirttiği bir zamanda, hareketin silah bırakmayı kabul etme ihtimali hususunda kuşku duyuyor. Zira önceki benzer planlarda da, mücahidlerin çok azı caydırılabilmişti.

Osman Yıldız / Yeni Akit

HABERE YORUM KAT