1. HABERLER

  2. HABER

  3. Suriye’ye Yaptırım Tasarısı BM’de Veto Edildi
Suriye’ye Yaptırım Tasarısı BM’de Veto Edildi

Suriye’ye Yaptırım Tasarısı BM’de Veto Edildi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye’ye daha sert yaptırımları öngören karar tasarısını reddetti.

05 Ekim 2011 Çarşamba 12:58A+A-

Avrupa ülkelerinin öncülüğünde hazırlanan tararı BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri Rusya ve Çin’in vetoları ile reddedildi.

Tasarı metni, veto edilmesinin önüne geçilecek şekilde değişikliklere gidilmesi için bir süredir erteleniyordu. Tasarı, Suriye lideri Beşar Esad yönetimine yaptırım yerine ‘hedefe uygun tedbirler’ uygulanması şeklinde yumuşatıldı, ancak bu veto edilmesini önleyemedi. Taslakta Şam yönetimi şiddet olayları nedeniyle kınanıyor, baskılar devam ederse, yaptırımlarla karşılaşabileceği uyarısında bulunuluyordu.

Tasarıyla, Avrupa ülkeleri yönetime karşı sokak gösterisi yapan Suriyeliler ile dayanışma, ABD ise Suriye’de şiddetin son bulması için yönetime güçlü mesaj iletilmesini umuyordu. Ancak Rusya, askeri bir müdahale olasılığını kesin bir şekilde içermemesi, Çin ise iç müdahale anlamına geldiği için karşı çıkarak tasarıyı veto ettiler. İki daimi üyenin vetosunun yanında, 15 üyeli Konsey'in geçici üyeleri Güney Afrika, Hindistan, Lübnan ve Brezilya da çekimser oy kullandı. Böylece, Fransa'nın, İngiltere, Almanya ve Portekiz ile hazırladığı karar tasarısı reddedildi.

Tasarının veto edilmesi ardından açıklama yapan Fransa'nın BM daimi temsilcisi Gerard Araud, "Bu vetonun taşıdığı anlam konusunda şüpheye yer yok." diyerek bunun siyasi bir tercih olduğunu söyledi.

Rusya'nın daimi temsilcisi Vitali Çurkin ise vetolarının Avrupa ile yaklaşımları arasındaki çelişkiye işaret ettiğini, Avrupa heyetlerinin yaklaşımının "krizin barışçı yollardan çözümüne karşı" olduğunu savundu. Moskova yönetimi böylesi bir kararın, Suriye'ye Libya'da yaşanan türden bir müdahalenin kapısını aralayabileceğine inanıyor.

BM kaynaklarına göre, Suriye ordusunun çeşitli kentlerdeki yönetim aleyhtarı eylemlere müdahalesinde son altı ayda en az 2.700 kişi öldü. Avrupa Birliği ve ABD bir süredir Şam yönetimine karşı bazı yaptırımlar uyguluyor.

 

HABERE YORUM KAT