1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye, Annan’a Ateşkes Garantisi Verdi Ama…
Suriye, Annan’a Ateşkes Garantisi Verdi Ama…

Suriye, Annan’a Ateşkes Garantisi Verdi Ama…

İran'da bulunan Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Kofi Annan açıkladı.

11 Nisan 2012 Çarşamba 13:59A+A-

Türkiye'deki sığınmacıların bulunduğu çadırkentte incelemelerde bulunduktan sonra dün geç saatlerde İran'a giden Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel temsilcisi Kofi Annan bugün Tahran'a geçti. 

Annan, İranlı yetkililerle yapacağı görüşmelerden önce yaptığı açıklamada Suriye yönetiminden ateşkese uyacakları garantisini aldığını belirtti. Annan" eğer Perşembe günü saat 6'ya kadar herkes buna saygı gösterirse, ilerleme kaydedildiğini göreceğiz" diye konuştu. 

"YIKIM OLUR"

İran'a, hazırladığı plana destek vermesi çağrısında bulunan Annan, krizin daha fazla militaristleştirilmesinin yıkıcı sonuçları olacağını belirtti.

"ESED'E ŞANS VERİLMELİ"

Bugün Annan'la görüşecek olan İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de yaptığı açıklamada, "Esed liderliğindeki Suriye yönetimine reform konusunda şans verilmeli" diye konuştu. 

MUHALİFLER: ÖLÜMLER DEVAM EDİYOR

Suriyeli muhalifler ise Esed'in Annan planını kabul ettiğini duyurduğu  27 Mart'tan bugüne 800'den fazla kişinin katledildiğini, sadece dün ölenlerin sayısının 38 olduğunu açıkladı.

İran'dan Destek

 

BBC’nin haberine göre Kofi Annan, Tahran'daki temasları sırasında Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile görüştü ve destek istedi.

Bölgenin "bir şoka daha dayanamayacağını" söyleyen Annan, Suriye'de yapılacak yanlış hesap ve hataların "tahayyül edilemez sonuçları" olacağını belirtti.

Şam yönetiminin başlıca müttefiklerinden olan İran'ın Dışişleri Bakanı Salihi ise buna karşılık "Barış planı bu yaklaşımı sürdürdükçe, İran da destek verecektir" dedi.

BM Güvenlik Konseyi, ateşkesin uygulanmaya başlanması için verilen sürenin dün dolması ardından Suriye yönetimini köklü bir tavır değişikliğine çağırdı.

Özel elçi Kofi Annan'ın aktardığı raporun ciddi endişelerle değerlendirildiğini kaydeden Konsey, "Önümüzdeki 48 saat içinde Suriye'nin askeri tutumunda somut değişiklikler görülmesi büyük önem taşıyor." dedi.

Annan, Konsey'e bazı yerlerden askerlerin çekildiğine ilişkin haberler alınmasına rağmen, sivil hedeflere yönelik askeri operasyonların sürdüğünü söylemişti.

Annan gelişmeler doğrultusunda Perşembe günü yeniden Konsey'e bilgi verecek. Sonuç olumlu olmazsa, BM daha sert adımlar atacağını kaydediyor.

Ancak şimdiye dek Suriye yönetimine karşı askeri yaptırımlar uygulanması olasılığına şiddetle karşı çıkan Rusya ve Çin'in ne gibi adımları kabul edeceği henüz net değil.

 

HABERE YORUM KAT