1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Sen Karışma Tankları Yürüt"
"Sen Karışma Tankları Yürüt"

"Sen Karışma Tankları Yürüt"

28 Şubat darbesinin arefesinde Sincan'da tankları yürüten dönemin EDOK Komutanı İzzet İyigün, geceyarısı KK Kurmay Başkanı Aktulga'dan aldığı emri tüm detaylarıyla mahkemede anlattı.

29 Ocak 2014 Çarşamba 08:28A+A-

28 Şubat Davası sanıklarından dönemin Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Okul Komutanı emekli Korgeneral İzzettin İyigün, 'Telefonum çaldı, arayan Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Doğu Aktulga'ydı. 'İzzet Paşa, tümene Kara Kuvvetleri Komutanının emrini ver, 80 tank ve 80 zırhlı araçla yarın sabah Sincan-Akıncılar istikametinde gidecekler' dedi. Hayatı hep zırhlı birliklerde geçen ben şaşırmıştım. Mevsim şubat, suhunet eksi 25 derece, süre çok kısaydı. Çünkü bu boyutta bir birlik ansızın, gece yol keşfi bile yapamadan... Personel gitmiş, evlerinde. Yürüyüş emri alınıyordu' dedi.

'SEN BIRAK' DEDİLER

İyigün, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki savunmasında, o sırada ne yapacağını düşündüğünü, önündeki seçeneklerden birinin hiç karışmamak, diğerinin ise müdahale edip, birliğe sahip çıkmak olduğunu anlatarak, 'Çünkü tümen komutanı izindeydi. Hatta bana, 'Sen karışma paşam' dediler. 'Olcay Paşa, sen bırak, ben birliğime sahip çıkarım. 40 kadar tank çıkarabilir misin? Hatta zorlanırsan 30'larda da kalabilirsin' dedim' ifadelerini kullandı.

MÜHİMMAT YÜKLÜYDÜ

İyigün, ertesi gün kendisinin sorumluluğunda olan Polatlı'da planlı tatbikat olduğunu bildirdi. Bu tatbikatın, Etimesgut'takinden daha büyük olduğunu ve araçlarda mühimmat bulunduğunu ifade eden İyigün, Polatlı birliğinin Akıncılar'da mevzilendiğini, atışlarını yaptığını ve tatbikatı tamamladığını söyledi. Ardından Etimesgut'a geldiğini belirten İyigün, 'Kışlaya döndüğümde Kurmay Başkanım bana 'Etimesgut bir yürüyüş yapmış' dedi. 'Bir tank dışında hepsi dönmüş komutanım' dedim' ifadelerini kullandı.

Cezaevi vatanım

Sincan'da geçen tank ve zırhlı araçlarla ilgili, 'Buradaki birlik tabur değildir, takviyeli birliktir. Bu, Türkiye'nin her yerinde yapılan yürüyüştür' diyen İyigün, verilen emri aynen yerine getirmediği için kendisine soruşturma açılmasını beklediğini, ancak hiçkimsenin bu konuyu bir daha sormadığını kaydetti. Esasında EDOK, Samsun'dan Mersin'e kadar iç bölgenin komutanıdır. Kırmızı tabur 70-80 araçlık bir taburdur. Asli görevi Akıncılar Hava Üssü'nün korunmasıdır.' Üzerine atılı suçu işlemediğini söyleyen İyigün, 'İşlememiş olsam bile iddia makamının boynuma astığı bu suç yaftasını ömrüm boyunca taşıyacağım. Henüz iki ameliyat geçirmiş olmam dahi dikkate alınmadan Sincan Cezaevine konuldum. Hiç üzülmedim. Orası da benim vatanımdı. Orayı vatanımın en güzel yerlerinden biri olarak gördüm' dedi.

En kötü demokrasi askerden iyidir

28 Şubat davasınd emekli Korgeneral İzzettin İyigün, 'En kötü demokrasi, en iyi askeri yönetimden iyidir. Benim komutanlarım şu çalışmayı yürüt deselerdi, ben 'hayır' diyemezdim. Kıdemim dolayısıyla BÇG içine alınmam söz konusu olmadı' dedi.

TARİHE NOT DÜŞTÜM

İyigün, Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal'ın, 'Bu yürüyüş 7 Şubat için planlanan yürüyüşün öne alınması mıydı, yoksa değil miydi?' sorusuna, 'Evet, bu uygulamalı eğitim 7 Şubat tarihine konulmuştu' dedi. Köksal'ın, 'Sizin söyledikleriniz, aynı konuyla ilgili diğer sanıkların söyledikleriyle örtüşmüyor' demesi üzerine İyigün, 'Ben tarihe not düşüyorum dedim. Tarihe düşeceğim not benim namusumdur' dedi

HALK GURUR DUYDU

Müşteki avukatı Cüneyt Toraman'ın, 'Tankların yürütülmesi 28 Şubat darbesinin sembolü haline geldi. Hükümetin düşme sebeplerinden birisi de bu silah göstermelerdi. Tanklar haber olduktan sonra, bu emrin yanlış olduğunu, kullanıldığınızı düşündünüz mü?' sorusu üzerine İyigün, daha önce de yüzlerce tankla çeşitli yerleşim yerlerinden geçtiklerini, kimsenin korkmadığını, hatta gururla karşıladığını söyledi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT