1. YAZARLAR

  2. Ramazan Keskin

  3. Ramazan ve Disiplin
Ramazan Keskin

Ramazan Keskin

Yazarın Tüm Yazıları >

Ramazan ve Disiplin

28 Ağustos 2009 Cuma 01:06A+A-

Disiplin; sözlü ve yazılı kurallara göre hareket etmektir.

Bizi yoktan var eden Allah (cc.) hayatımız için kurallar koymuştur. Bu kurallar emirler ve nehiylerdir. Başka bir ifadeyle farzlar ve haramlardır. Allah’ın bizim yapmamızı istediği emirler ve yapmamamızı istediği emirlerdir. İnsanı yaratan Allah (cc.) yeryüzünde onu başıboş bırakmamış ve nasıl hareket edeceğine dair Resuller aracılığı ile kurallar göndermiştir. Bu kurallar vahiydir. Âdem (as.)’dan Hz. Muhammed (as.)’a kadar bu vahiyler devam etmiş ve Hz. Muhammed (as.)’da noktalanmıştır.

Rabbimiz Allah (cc.) hayatımızı günlük, haftalık, yıllık, aylık ve ömürde bir defa olmak üzere nasıl hareket etmemiz gerektiğini bize gönderdiği Kur’an-ı mûbinle programlamış ve Hz. Muhammed (as.) örnekliği ile göstermiştir.

İşte mübarek Ramazan ayı, hayatımızı nasıl programlayacağımızı bize şöyle göstermektedir.

Mübarek Ramazan ayı Medine-i Münevvere’de hicretin ikinci yılında farz kılınmıştır.

Ramazan ayı… “insanlar için hidayet olan ve doğru yolu hak ile batılı birbirinden ayıran apaçık belgeleri kapsayan Kur’an o ayda indirilmiştir. Sizden kim bu aya şahit olursa (kavuşursa) oruç tutsun…” (Bakara suresi ayet 185)

Bu oruç olayı sadece Hz. Muhammed (as.)’ın ümmetine has değildir. Hz. Muhammed’den önceki ümmetlere de farz kılınmış bir ibadettir. Bu gerçek Kur’an-ı Kerim’in Bakara suresi ayet 183’te şöyle ifade edilir: “Ey iman edenler sizden öncekilere oruç farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki ittika eder, sakınırsınız.”

Mübarek Ramazan ayı, insanı disipline eden bir aydır. Kurallı davranmayı ve kurallara saygılı olmayı öğreten mübarek bir aydır. Bu kurallar Kur’an-ı Kerim’in Bakara suresi ayet 187’de şöyle ifade edilmektedir: “ … artık eşlerinizle birlikte ailevi ilişkileriniz serbest bırakılmıştır. Allah’ın sizin için yazdıklarını (emrettiklerini) dileyin. Fecir vaktine kadar yani beyaz iplik siyah iplikten ayırt edilinceye kadar yiyin, için sonra geceye kadar siyamı (orucu) tamamlayın…” Bu ayet-i celilede görüldüğü gibi akıl baliğ olan bir mü’minin Ramazan ayında nasıl hareket edeceğini açık bir şekilde bizlere öğretiyor. O halde mü’min ve Müslüman olan bir kimse hasta ve yolcu değilse imsak vaktinden iftar vaktine kadar yemesini, içmesini ve ailevi münasebetlerini Allah rızası için bu vakte kadar terk edecektir. İşte siyam budur. Oruç Farsça bir terimdir. Siyam Arapça bir terimdir. Dilimize yerleşmiştir oruç. Oruç dediğimiz zaman siyamı, siyam dediğimiz zaman orucu anlamalıyız. Oruç mü’min insanı en iyi disipline eden bir ibadettir.

Mübarek Ramazan ayı geldi. Biz mü’minler bu mübarek ay gelmeden önce maddi ve manevi temizliğimizi yapıp hazır halde ve heyecanla bekledik.

Maddi temizlik; tırnakların kesilmesi, saç-sakalın düzeltilmesi, bedenin yıkanması ve bedende temizlenmesi gerekli olan bütün temizliğin yapılması ve temiz ve yeni elbiselerimizi giyip ibadet için hazır halde beklemektir.

Manevi temizlik; ruhen Rabbimize yöneleceğimizin şuurunda olarak günahlarımıza tevbe edip Allah’tan bağışlanmamızı dileyerek hazır halde ve heyecanla beklemektir.

Mübarek Ramazan ayı Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı bir aydır. Bu nedenle bu ay çok değerlidir. Hak ile batılın arasını ayıran mübarek Kur’an bu mübarek ayda inmiştir./ indirilmiştir. Bin geceden hayırlı olan bir gece... Kur’an’ın indiği gece… Mü’minler, Allah’ın emriyle her sene mübarek Ramazan ayında onun anısına oruç tutarlar. Siyam ibadetini yerine getirirler.

Mübarek Ramazan ayı Kur’an ayıdır… Mü’minler çokça Kur’an okumalıdırlar.

Mübarek Ramazan ayı hak ile batılın arasını ayıran Kur’an’ın indirildiği aydır… Mü’minler hakkın yanında ve batılın karşısında saf tutmalıdırlar.

Mübarek Ramazan ayı tefekkür ayıdır.

Mübarek Ramazan ayı sabır ayıdır.

Mübarek Ramazan ayı zikir ayıdır.

Mübarek Ramazan ayı Allah’tan mağfiret dileme ayıdır.

Mübarek Ramazan ayı dayanışma ayıdır.

Mübarek Ramazan ayı yardımlaşma ayıdır.

Mübarek Ramazan ayı bolluk ve bereket ayıdır.

Mübarek Ramazan ayı zenginin ve fakirin sevindiği bir aydır.

Mübarek Ramazan ayı evlerin şenlendiği, küçük çocuklarla sahur ve iftarların birlikte aynı sofra başında buluşma ayıdır.

Mübarek Ramazan ayı akrabaların, komşuların, arkadaş ve dostların birlikte bir araya gelmeye vesile olan bir aydır.

Mübarek Ramazan ayı erkeğin, kadının, çocuğun birlikte mescidlere koştukları bir aydır.

Mübarek Ramazan ayı gündüzü ve gecesi ibadetle geçirilen bir aydır.

Mübarek Ramazan ayı ticari hayatın canlandığı bir aydır. Müslüman ve kâfirin dahi bu ticaretten yararlandığı bir aydır.

Mübarek Ramazan ayı halkı Müslüman olan ülkelerde iftar vaktinde cadde ve sokakların bir anda boşaldığı ve herkesin ezanı pür dikkatle beklediği bir aydır.

Mübarek Ramazan ayı bir şenlik ayıdır.

Mübarek Ramazan ayı infak ve zekât ayıdır.

Mübarek Ramazan ayı mü’minlerin sevgi ve saygı ile dolu dolu yaşadıkları bir aydır.

Mübarek Ramazan ayı kutsal Bedir Savaşının yapıldığı bir aydır.

Mübarek Ramazan ayı cihad ayıdır.

Mübarek Ramazan ayı büyük cihadın ve küçük cihadın hazırlığının yapıldığı aydır.

Mübarek Ramazan ayı Müslüman olmayanların Müslümanların hallerine hayret ettikleri bir aydır.(çünkü mü’minler belirli saatlerde yemesini, içmesini ve ailevi ilişkilerini hiçbir zorlama olmadan kendi istekleri ile terk ettiklerine şahit olmuşlardır.) işte buna hayret etmektedirler.

Mübarek Ramazan ayı mü’min insanın adeta melekleştiği bir aydır.

Mübarek Ramazan ayı İslâm tebliğinin fiilen sergilendiği bir aydır.

Mübarek Ramazan ayı en çok münafıkların rahatsız olduğu bir aydır.

Mübarek Ramazan ayı rahmet ve mağfiret ayıdır.

Mübarek Ramazan ayı mü’minlerin cennetin Reyyan kapılarına doğru koştukları bir aydır.

Bu mübarek Ramazan ayının faziletini saymakla bitiremeyiz...

Ne mutlu bu duygularla mübarek Ramazan ayını idrak edenlere.

Mü’minlerin Mübarek Ramazan ayını tebrik ederim. Rabbim! Biz mü’minleri bu mübarek ayda azami derecede yararlanabilen kullarından eyle. Amin... Vesselam.

VAKİT

YAZIYA YORUM KAT