1. YAZARLAR

  2. Melih Altınok

  3. Peki ya sizin insanlık karneniz?
Melih Altınok

Melih Altınok

Yazarın Tüm Yazıları >

Peki ya sizin insanlık karneniz?

23 Ocak 2016 Cumartesi 07:26A+A-

İllegal olarak örgütlenmiş silahlı bir gruba yönelik devletin güvenlik operasyonlarında kullandığı şiddetin dozunu sorgulayan birinin hümanist olduğu düşünülür.

Devletin vatandaşlarına, polisine ve askerine karşı silahlı eylemler düzenleyen bir örgütle askeri yöntemlerle değil, müzakere ile "diyalog" kurması gerektiğini söyleyene ise rahatlıkla pasifist denilebilir.

PKK'ya karşı bölgede yürütülen operasyonları "kıyım" diye nitelendiren ve derhal durdurulmasını talep edenler (1000 küsur akademisyen de dahil) kendilerini en çok bu kavramlarla savunuyorlar.

Üstelik sürekli vicdanlarını uyandırıp insan hakları duyarlılığı ile teröre meşruiyet kazandırma arasındaki ince çizgiyi ihlal etmemeleri için uyardıklarımız öyle böyle radikal değiller. Zira bu tavırlarında PKK'nın en kör gözüm parmağına terör eylemleri sonrasında bile ısrarcılar.

Ne var ki PKK'nın operasyon halinde olmayan güvenlik güçlerine yönelik saldırıları için bu kişilerde nedense aynı hassasiyeti göremiyoruz. Hatta örgütün sivilleri öldürdüğü saldırılardan sonra da...

Hatta ve hatta Çınar katliamında olduğu gibi biri iki yaşında 3 çocuğun anneleriyle uyurken öldürülmesinin ardından bile. Düşünün, PKK bile izahı olmayan bu eyleminden ötürü bi zahmet "üzüntüsünü" açıklamak zorunda kalmışken, bu dram bizim hümanist pasifistlerde bir bildiri yazma ihtiyacı bile doğurmuyor.

Kim bilir belki meşgul olduklarındandır. Öyle ya aralarında çoluk çocuk sahibi olanlar var. E malum dün sömestr tatili başladı, çocukların karne heyecanı, tatil planı falan.

Ne mutlu onlara.

Çocuklarının karnelerinde kırık varsa fazla dert etmesinler ama. Zira telafisi var.

Peki destekleri ve bildirileriyle PKK'ya aşağıdaki eylemi bile yapacak moral ve cesareti verenlerin insanlık karnesi için aynı şeyi söyleyebilir miyiz? "Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesi Lezgin Avcı Caddesi'nde bulunan Çelebi Eser Ortaokulu'nda dün sabah öğrenciler karnelerini almak için okul bahçesinde beklediği sırada, PKK'lılar bahçeye duvarın arka tarafından el yapımı patlayıcı attı. Saat 08.24'te atılan patlayıcının şiddetli şekilde infilak etmesi sonucu, bahçede yakında bulunan öğrencilerden 5'i yaralanırken, okulun bazı camları da kırıldı. Patlama nedeniyle büyük panik yaşayan öğrenciler, okul bahçesinden dışarıya kaçmaya çalıştı. Haber verilen 112 acil servis ekipleri gelene kadar yaralı öğrencilere ilk müdahale öğretmenleri tarafından yapıldı. Yaralı çocuklar ambulansla Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı." (CNNTürk) Başka söze gerek var mı?

Sabah Gazetesi

YAZIYA YORUM KAT