1. YAZARLAR

  2. Seyid Zehra

  3. Obama'nın dinlemek istemediğimiz konuşması
Seyid Zehra

Seyid Zehra

Yazarın Tüm Yazıları >

Obama'nın dinlemek istemediğimiz konuşması

18 Mayıs 2011 Çarşamba 02:39A+A-

ABD yönetimi Usame bin Ladin'in öldürülmesi sonrası Başkan Barack Obama'nın önümüzdeki perşembe günü Arap ve İslam dünyasına yönelik bir konuşma yapacağını açıkladı.

İşin aslı bizler Obama'nın bu konuşmasını dinlemek istemiyoruz ve bizi hiçbir şekilde ilgilendirmiyor. Bunun birçok sebebi var. Birinci sebep, Obama'nın iktidara gelmesinden bu yana kendisinden İslam dünyasına yönelik birçok konuşma dinlemiş olmamız. Bu konuşmaların en meşhuru da doğal olarak Kahire Üniversitesi'nde yaptığı konuşma. Verdiği vaatlerin çokluğuyla birlikte Arap ve İslam dünyasında hepimiz anladık ki Obama bu vaatlerden birini dahi gerçekleştirmekten aciz. Özellikle de konu Arap-İsrail çekişmesiyle ilgiliyse...

İkinci sebep, Obama'nın beklenen konuşmasında dile getirmekte kararlı olduğu konuları önceden bilmiş olmamız. Söyleyecekleri şimdiden kabul edilmemektedir. Bin Ladin'in öldürülmesinin terörü bitirmeyi hedeflediğini, İslam ve Müslümanları hedef almadığını ifade edeceğini biliyoruz. Bin Ladin ve El Kaide'nin İslam'ı ve Müslümanları ifade etmediğini belirteceğini biliyoruz. Bin Ladin'i ortadan kaldırmanın İslam dünyasının lehine olduğunu ve daha iyi bir geleceğe alan açacağını ifade edeceğini biliyoruz.

Obama, gerçekten İslam dünyasının ne istediğini ve nasıl düşündüğünü öğrenmek istiyorsa burada kendisine birkaç gerçeği hatırlatmamız uygun düşer. Evet, Arap ve İslam dünyasında bizler terörü yaşıyoruz ve bitirilmesini istiyoruz. Fakat yaşadığımız terörün başında ABD'nin koruduğu, kolladığı ve hiçbir caydırıcı güç olmaksızın serbest davranmasını garanti ettiği İsrail terörü geliyor. Yaşadığımız ikinci terör ise İslam dünyasına uygulanan Amerikan terörü. Bu terör birçok düzeyde uygulanıyor. Amerikan terörünü bizzat yaşıyoruz. Birçok İslam ülkesinde ABD'nin öldürme operasyonlarında ve birçok İslam ülkesinin egemenliği ve bağımsızlığının skandal biçimde çiğnenmesinde kendisini gösteriyor bu terör. Siyasi Amerikan terörü, ABD'nin İsrail'e sağladığı koruma ve uluslararası toplantılarda hiçbir kınamaya maruz kalmaması için verdiği mücadele. ABD'nin, ülkelerin en hassas iç işlerine müdahale ederek ve birçok Arap ülkesindeki muhalif ve mezhepçi yıkım gruplarına kucak açarak uyguladığı siyasi terör bu. İslam dünyasında yaşadığımız ve ortadan kaldırılmasını istediğimiz terör bu.

Amerikan yönetimi kaynaklarının Obama'nın beklenen konuşmasına ilişkin söyledikleri daha da ilginç. Amerikan Wall Streeet Journal gazetesinin birkaç gün önce yayınladığına göre Obama, Bin Ladin suikastını Arap dünyasını saran devrim dalgası çerçevesine koyacakmış. Obama'nın konuşmasında İslam dünyasının bugün bir yol ayırımında durduğunu ve Bin Ladin'in geçmişteki yanlış yöntemi temsil ederken, Arap dünyasında bugünkü halk hareketlerinin geleceği temsil ettiğini vurgulayacağını ifade ediyorlar.

Özü itibarıyla bu söz, İslam dünyasında bizlerin Bin Ladin suikastı öncesi aşırılıkçı ve terörist olduğumuz, Amerikan suikastı sonrası ancak doğru yöntemin bilincine vardığımız anlamına geliyor. Bu söz, Arap halk ayaklanmalarının doğru sürecine girmesi için ABD'nin Bin Ladin suikastı gibi uluslararası hukuka aykırı terörist bir eylemde bulunmasını beklediği anlamına geliyor.

Bizler böylesine aptalca nasihatlere muhtaç değiliz. Obama, Arap halk ayaklanmalarına hizmet etmek istiyorsa elini bu ayaklanmalardan çekmeli, ABD bu ayaklanmaları tahrip ve yıkma girişimlerine son vermeli. Amerikalı yetkililer, Obama'nın konuşmasında Ladin'in öldürülmesi sonrası Arap ve İslam dünyasından İslamcı aşırılığı bırakmasını ve ABD ile ilişkilerde yeni bir dönemin başlamasını isteyeceğini ifade ediyorlar. Burada Obama'ya tavsiyemiz şu: Bizler tek bir şartla ABD ile ilişkilerde yeni bir döneme başlamaya hazırız. İsrail terörünü durdurun. İslam dünyasında Amerikan terörünü durdurun. Bu şart gerçekleşmeden Obama'dan konuşmalar dinlemeye hazır değiliz.

Bahreyn gazetesi Ahbar El Haliç 16 Mayıs 2011

 ZAMAN

YAZIYA YORUM KAT