1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. NİJER

  4. Nijer Boko Haram Tehdidi Karşısında Çad'dan Asker İstedi
Nijer Boko Haram Tehdidi Karşısında Çad'dan Asker İstedi

Nijer Boko Haram Tehdidi Karşısında Çad'dan Asker İstedi

Nijer hükümeti, Boko Haram örgütünün aktif olduğu Nijerya ile olan sınırındaki asker sayısını artırmak için Çad'dan askeri yardım istedi.

10 Haziran 2016 Cuma 14:05A+A-

Nijer Savunma Bakanı Hassumi Massaudu, Boko Haram'ı yok edebilmek için Çad'dan askeri destek beklediklerini belirtti.

Massaudu, düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta örgütün saldırısına uğrayan Bosso kentinin güvenliğini sağlamak için ordunun yeniden yapılandırıldığını kaydederek, "Komşu ülkemiz Çad gibi Nijerya ile olan sınırlarımızı korumaya çalışarak, yerlerinden edilen bölge halkının evlerine güvenli bir şekilde dönmesini sağlamayı hedefliyoruz. Örgütle mücadele kapsamında Çad'dan askeri destek bekliyoruz." dedi.

Nijer hükümeti, Boko Haram'ın cumartesi günü Bosso'ya düzenlediği saldırıda 24'ü Nijerli, 2'si Nijeryalı 26 askerin hayatını kaybetti, 100'e yakın askerin yaralandığını bildirmişti. Hükümet, çatışmada ayrıca 55 militanın öldürüldüğünü, çok sayıda militanın da yaralandığını açıklamıştı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre ise Nijer'deki çatışmaların ardından en az 50 bin kişi yaşadığı bölgelerden kaçmak zorunda kaldı. Sivil toplum örgütleri, bu kişilerin Tumur ve Diffa bölgesine sığındığını ve insani durumun kaygılandırıcı olduğunu aktarmıştı.

Çad ulusal basınında yer alan ve askeri kaynaklara dayandırılan haberlere göre, Devlet Başkanı Mahamadu Issufu'nun hafta başında ziyaret ettiği komşu ülke Çad, örgütle etkin mücadele amacıyla Nijer'e 2 bine yakın asker konuşlandırmaya karar vermişti.

Çad ordusu, örgütü yok etmek için 2015'te Nijerya, Kamerun ve Nijer'de operasyonlar düzenlemişti.

Nijer, Çad, Nijerya, Kamerun ve Benin tarafından örgütle mücadele çerçevesinde oluşturulan ve 10 binden fazla askerle hareket eden Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü'nden FMM, Boko Haram ile silahlı grupların saldırılarına maruz kalan bölgelerde güvenlik ile istikrarın sağlanması ve insani yardımın ulaştırılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT