1. YAZARLAR

  2. Yiğit Bulut

  3. Muhalefeti erken seçime kim ikna etti?
Yiğit Bulut

Yiğit Bulut

Yazarın Tüm Yazıları >

Muhalefeti erken seçime kim ikna etti?

02 Kasım 2009 Pazartesi 00:04A+A-

Farklı soralım: Muhalefet neden "erken seçim" diyor? Erken seçim "tartışması" neden bu kadar alevlendi?

Sevgili dostlar, Sonar bir çalışma yapmış. Yayınlanmadan verileri gördüm. AKP % 30, CHP % 29 ve MHP % 19...

AKP'den kaçan bütün oylar MHP ve CHP'ye dağılmış... Veya "kaçtığı varsayılan oylar Sonar tarafından dağıtılmış" demek daha doğru...

Bu verileri geçtiğimiz hafta içinde gördüm. Aynı şansa "muhalefet partilerinin" özellikle CHP'nin de "sahip olduğunu" düşünüyorum! Ve tam bu noktada "AK Parti ile arasında % 1 kalmış bir partinin başkanı olsam ben ne isterdim" diye soruyorum. Cevabım çok açık: Acil erken seçim!

Sevgili dostlar, hangi partinin "önde olduğu veya oy kaybettiği" beni ilgilendirmez! Yalnız bildiğim ve paylaşmak istediğim bir nokta var; muhalefet partileri "seçim kazanmak ve başarılı" olmak istiyorlarsa, bu tip "hayallere" değil, gerçekçi verilere dayanan stratejiler kurmalılar!

Bu noktada duralım ve verilerin "gerçek olabileceğini" kabul edelim. Türkiye'de her 10 kişiden 3'ü AK Partili, 3'ü CHP'li ve 2'si MHP'li... 2 kişi diğer partiler arasında dağılıyor veya kararsız!

Sevgili dostlar, bu tablo sizce gerçekçi mi?

Çok açık söyleyeyim: Bence değil! AK Parti oy kaybetmiş olabilir, son seçimde aldığı % 39'lardan % 30'lara kadar geri çekilmiş olabilir ama kaybettiği bu % 10'luk pay, "CHP ve MHP" arasında bu kadar net dağılmış olamaz!

Neden derseniz! Çok kısa olarak onu da arz edeyim: Dediğim gibi tepki olarak iktidarın oyları düşmüş olabilir ama bu "kaçış" kayıpsız net olarak "alternatif politikalar" üretemeyen karşı tarafa "geçiş" anlamına gelmez...

Sevgili dostlar, "hangi parti iktidar olsun" sorusuna cevap aramıyorum... Altını çizmek istediğim; "başarılı olmak" isteyenlerin "bu tip ham hayal anketlerin" coşkusundan uzak durmaları ve gerçekçi politikalar üretmeleri gereği! Böyle "anketler" CHP, AK Parti'yi geçiyor, yüklenelim de "birinci parti" olsun coşkusu ile birkaç puanlık oynama yaratabilir ama asla "gerçekçi, çekici, ilk defa üretilen" politikalar ile seçim kazanmanın yerini tutamaz! Kazanmak isteyenlere tavsiyem "oy manipülasyonu" değil daha çok çalışmak, düşünmek, üretmek!

Sonuç: Bugün köşeye sıkıştırılmış "tasfiye sürecine sokulmuş yerleşik düzen" için birkaç çıkış senaryosu var. Bunlardan biri de acil bir erken seçim "ortamı yaratmak" ve bu seçimden "bir koalisyon tercihen CHP-MHP kolalisyonu çıkarmak"! Dediğim gibi "hangi partinin iktidar olduğu ile ilgilenmiyorum" ama çok önemli bir detayı bir kez daha not düşmek istiyorum: "Türkiye'yi on yıllardır yöneten yerleşik düzen" tasfiye ediliyor ve "can çekişirken" her şeyi deniyor! Buna "erken seçim", gerekirse "orduyu kışkırtmak veya ABD-İsrail'i Türkiye'nin üstüne itmek" gibi senaryolar bile dahil! Ülkece bu oyunlara çok dikkat edelim! Can cekişen "yerleşikler" kontrol ettikleri Türkiye'yi kaybetmemek için "her şeyi deneyebilirler"!

HABER TÜRK

YAZIYA YORUM KAT