1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Mor Gabriel Manastırı Süryanilere İade Edilecek
Mor Gabriel Manastırı Süryanilere İade Edilecek

Mor Gabriel Manastırı Süryanilere İade Edilecek

Başbakan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Mardin'deki Mor Gabriel'e ait kabristanın tapusunun dikkatsizlikten dolayı Hazine'ye geçtiğini ve iadesinin yapılacağını söyledi.

22 Kasım 2017 Çarşamba 12:57A+A-

Mor Gabriel Manastırı arazilerinin hukuken tartışmalı hale gelmesi 2008 yılında bölgede tapu çalışmalarının başlaması ile başladı. Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Güngören Köyü sınırları içeresinde bulunan Manastır idaresinin, komşu köylerin sınırları içerisindeki 100 hektarlık ormanlık alanı işgal ettiği öne sürülerek 2008 yılında dava açılmıştı. Mahkeme sürecinde 1936 yılında çıkarılan Vakıf Beyannamesiyle bu arazilerinin kendilerine ait olduğunu savunan Manastır davayı kazandı. Ancak hukuki süreç Yargıtay’da devam etti. Nihayetinde Yargıtay Genel Kurulu yerel mahkemenin kararını bozdu. Böylece Mor Gabriel diğer adıyla Deyrulumur Manastırının Hazineye devri için süreç başlamış oldu.

Süryanilerin anayurdu olarak bilinen Mardin’in Midyat ilçesindeki Turabdin bölgesinde bulunan Mor Gabriel ( Deyrulumur ) Manastırı 1600 yıllık tarihiyle en eski birkaç manastırdan biridir.

Bugün de Süryani kilisenin en önemli merkezlerinden biri olan Manastır Hz. İsa’nın konuştuğu dil olan Aramicenin bir diyalektiği kabul edilen Süryanice ile duanın, ibadetin genç kuşaklara öğretildiği en etkin merkezlerden biri konumundadır.

HABERE YORUM KAT