1. YAZARLAR

  2. Hasan Bülent Kahraman

  3. Masa İmralı'da Değil Ankara'da
Hasan Bülent Kahraman

Hasan Bülent Kahraman

Yazarın Tüm Yazıları >

Masa İmralı'da Değil Ankara'da

05 Şubat 2016 Cuma 09:40A+A-

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye Donörler Toplantısı'na katılmak üzere gittiği İngiltere'nin başkenti Londra'da beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı Davutoğlu'nun sözlerinden satırbaşları şöyle: 

BİZ MASAYI KURDUK: 
("Öcalan devrede değil, çözüm süreç nasıl canlandırılacak?" sorusuna) Masa İmralı'da Öcalan'la 3-5 kişinin oturması değil. Ben son 10 gün içinde 4 masa kurdum. Orada çağırdıklarım AK Parti teşkilatları değil, çoğu HDP'ye mütemayil insanlar. Aralarında her türlü geçmişten, kesimden, görüşten gelen STK'lar da var. Artık bu masa devam edecek. 

HDP ŞIMARDI: 
HDP'yi şımartan durumlar oldu. Süreç dolayısıyla "Bütün Kürtleri ben temsil ediyorum, karşımda da devlet..." Yok böyle bir şey. Bunu söylediğiniz zaman Türkiye'yi Iraklı'laştırırsınız. İkinci şımardıkları şey Suriye'de olan gelişmeler. Çözüm süreci yerine barikat ve hendekleri Suriye'den öğrendiler. Onlara oy veren kitleyi, dışarıda bırakmıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarını dışarıda bırakmıyoruz. 

TALİMAT ALDILAR: 
Silahsızlanma için Öcalan'dan mesajlar gidiyor, "Silahsızlanacağız" diyorlar. Demirtaş'ın Meclis'te yaptığı konuşma masayı devirdi. Demek İmralı'nın talimatı meseleyi çözmeye yetmiyor. Bunlar başka yerlerden de talimat alıyorlar, lobilerden. Türkiye kimin karşısındaysa onunla görüşüyorlar. Ermeni- Kürt lobi ittifakına yöneldiler. Sonra Moskova'da aldı soluğu. 

PARALEL İLE İŞBİRLİĞİ: 
İmralı "Silahları bırakın" diyor bunlar silahları bırakmak yerine "Şimdi tam vakti, AK Parti'yi zayıflatın 7 Haziran'a giderken, bütün politikanız AK Partiye dönük olsun" diyen Paralel çeteyle birlikte bir strateji geliştirmişlerse bizimle nereye yol yürüyecekler. 

YASAK OLMASA CENAZE ÇIKAR: 
Diyarbakır'daki oteller dolu. Parasını biz ödüyoruz, halk otelde kalıyor. Kentsel dönüşüm üzerinde çok ciddi çalışıyoruz. Bunlar 90'lı yıllarda köyler boşaltılırken oluşmuş son derece sağlıksız yapılaşmalar. Damlara keskin nişancılar yerleştirilmiş, İHA gönderiyorsunuz, bu sefer damdan çekiliyorlar. Aşağıda birbirine eklemlenmiş evlerin duvarlarını kırarak teröristler geçiş sağlıyor. Sokağa çıkma yasağı olmasa bu evlerin her birinden 3-5 cenaze çıkar. Sivil kayıp istemiyoruz. 

PARTİMİZİ YIPRATIR: 
(Bülent Arınç'ın tartışılan açıklamaları) Parti içinde de görüş ayrılıkları olabilir. Partimizi ve ilişkileri yıpratacak bu tür tartışmaları, açıklamaları kamuoyu önünde yapmamak gerekiyor. 

BARZANİ'YE MESAJ: 
(Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin bağımsızlık açıklaması) Biz Irak'ın toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Yüksek oy oranlı referandumla bir ülke bölünse bile yeni doğan entiteyi sarsar. Siyasi harita sabit kalıp ekonomik ve kültürel harita büyürse barış içinde bir ülkeye kavuşuruz. 

TÜRKİYE TEK BAŞINA DÜNYAYA YETTİ
Suriye Donörler Konferansı'nda, Suriye'deki krizle alakalı katılımcı ülkeler 2016'da 5.6 milyar dolar, 2017-2020 döneminde ise 5.1 milyar dolar yardım sağlanmasına karar verdi. Başbakan Davutoğlu ise Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için tek başına 10 milyar dolar harcadığına dikkat çekerek, yardım miktarının yetersizliğine vurgu yaptı. 

300 BİN YENİ SIĞINMACI GELEBİLİR
Başbakan Davutoğlu, Londra'ya gelirken Halep koridoru ile ilgili ayrıntılı bilgi aldı. Davutoğlu'na verilen brifingde, Rusya'nın saldırılarının ardından sınırdakı Suriyelilerin sayısının 110 bini bulacağı ifade edildi. Saldırıların artması ile birlikte toplam sayının 300 bine ulaşabileceği kaydedildi. Afrin bölgesine yakın bazı köyler rejim güçlerinin eline geçti. 

SABAH
 

YAZIYA YORUM KAT