1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Laricani: Sahte Müzakereler Olmasın
Laricani: Sahte Müzakereler Olmasın

Laricani: Sahte Müzakereler Olmasın

Nükleer müzakerelerinin Türkiye’de yapılmasından yana olduklarını belirten İran Meclis Başkanı Ali Laricani: Görüşmeler bu kez ciddi olsun istiyoruz.

14 Ocak 2012 Cumartesi 07:46A+A-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte Konya’da Mevlana Müzesi’ni ziyaret eden İran Meclis Başkanı Ali Laricani, nükleer müzakerelerin bu kez ciddi olmasını istediklerini söyleyerek, “Sahte müzakereler olmasın. Türk kardeşlerimizin görüşleri de müzakerelerin Türkiye’de yapılması yönünde. Türkiye bizim kardeş ülkemiz ve bu nedenle tabii ki olumlu bakıyoruz” dedi.

P5 artı 1 ülkeleri ile nükleer müzakerelerin nerede ve ne zaman yapılacağı konusunun netleşip netleşmediğinin sorulması üzerine Laricani, İran olarak her zaman görüşmelerin devam etmesinden yana olduklarını kaydetti. Laricani, “İran’ın nükleer programı açık ve net bir şekilde sürüyor. Biz Batılıların oyunlarını oynamak istemiyoruz. Tüm konuların müzakerelerle çok kolay bir şekilde çözüleceğine inanıyorum” dedi. Türkiye’ye yerleştirilecek olan radar sistemi ile ilgili Laricani, “Bu radar sisteminin Müslümanlardan yana olmadığını gösteren nedenlerimiz var, buna dikkat edilmesi gerekiyor. Ama sonuçta diğer konular da var ve bu konunun görüşmelerle aydınlatılması gerekiyor” diye konuştu.

FT: Türkiye meydan okuyor

Financial Times gazetesi, “Türkiye, İran’a yaptırımlara meydan okuyor” başlığını kullandığı haberinde, Japonya ve Hindistan gibi ülkeler bile İran’a bağımlılıklarını azaltmak için enerji planlarını gözden geçirirken Türkiye’nin yaptırımların kendisini bağlamadığını söylediğine dikkat çekti.

Çin’in İran petrolü ısrarı

Bu arada ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner’in Çin ziyaretinin ardından, tarafların küresel ekonomik durumun düzelmesi için işbirliği hususunda mutabık kalırken, İran’a yaptırımlar konusunda anlaşmazlığın henüz çözülmediği ifade ediliyor. Geithner kısa süren Çin ziyareti sırasında Başbakan Vın Ciabao ve Yardımcısı Şi Cinping ile görüşmüştü. Görüşmelerde İran’ın nükleer programı ve İran’a petrol ambargosu gibi konular ele alınmıştı. Çin basının yer alan yorumlarda Çin ile ABD’nin İran’a petrol yaptırımları hususunda mutabık kalmadığı değerlendir-meleri yapılırken, Çin bu konuda net bir şekilde tavrını ortaya koymuş ve ABD tarafından tek taraflı olarak öne sürülen bu yaptırımların “mantıklı” olmadığı görüşünü dile getirmişti.

TARAF

HABERE YORUM KAT