1. YAZARLAR

  2. Yiğit Bulut

  3. Koç Holding'in grafiğine baktınız mı?
Yiğit Bulut

Yiğit Bulut

Yazarın Tüm Yazıları >

Koç Holding'in grafiğine baktınız mı?

16 Kasım 2012 Cuma 12:16A+A-

 

Dün Mustafa Karaalioğlu konuya girmiş ve “AK Parti döneminde yeni bir sermaye sınıfı yaratıldı” tezini detaylandırarak çürütmüştü. Yazıdan kısa bir alıntı yaparak, yeni bir boyut katmak ve bir soru ile bitirmek istiyorum...

Bakın ne diyordu Karaalioğlu; “...Erdoğan Hükümetlerine atfedilen özellikle Erdoğan’ın şahsına bağlanan sert ve baskıcı iddiasının geçersiz olduğunu net biçimde Koç’un büyümesinde görebiliriz... En kritik siyasi gerilim zamanlarında hatta grubun onursal başkanı Rahmi Koç’un AK Parti’nin kuruluşu aşamasında Erdoğan’a karşı gazete manşetlerinden açıktan ithamlarda bulunduğu bilinmektedir... Buna rağmen ne Erdoğan, ne de partisi Koç Grubu’nun ticaretiyle uğraşmamıştır... 2005 yılında en büyük ve en stratejik KİT’lerden biri olan TÜPRAŞ özelleştirilerek bu gruba geçmiştir...”

Bu alıntı sonrası sizlere Koç Holding’in hisse grafiğini göstermek ve bazı tespitler yapmak istiyorum;

gorsel1.jpg

Grafiğe dikkat ederseniz, göze çarpan detaylar şunlar;

1- 2002 yılında TL ve dolar bazında değere bakar ve 2012 değeri ile karşılaştırırsak, 10 katına çıkan piyasa değerini görebiliriz. Daha anlaşılır yazayım; 1 dolar olan değer 10 dolara yükselmiş 10 yıl içinde...

2- Aynı grafiği diğer hisseler ile kıyasladığımızda “en çok değerlenen” yani “sahiplerinin zenginliği” TL ve Dolar bazında en çok artan şirketlerden biri olduğunu görebiliriz.

Sevgili dostlar, bu noktada bir pencere daha açalım ve Koç Holding şirket grafiğini Amerikan Dow endeksi değerine bölelim;

gorsel2.jpg

Ortaya çıkan grafik ve sonuçlar çok ilginç;

1-DOW bazında bile artış 1’e 5! Yani DOW endeksini 5 kat fazla artış ile geride bırakmış ve artış-zenginleşme Amerikan Endeksini 1’e 5 oranında sollamış!

2- Bu artış yaşanırken Dow endeksi 6000’lerden 13.000’lere taşınmış ve dolar bazında tam iki katına gelmiş. İki katına çıkan DOW’u 5’e katlayan bir şirket değer artışından söz ettiğimiz bu çıkarım ile daha net anlaşılabilir.

Sonuç: “Bize baskı yaptılar, yok etmeye çalıştılar, Başkanlık gelirse daha da kötü olur” diyen arkadaşlarımız, son 10 yılda VARLIKLARINI 10 katına çıkarmışlar hatta DOW’u “1’e 5” katlamışlar!

SON SORU: BU MU SİZE BASKI YAPAN, YOK ETMEYE ÇALIŞAN, KENDİ SERMAYESİNE YOL AÇAN İKTİDAR! Biraz insaf, biraz vicdan, biraz akıl!

Mustafa Koç’un “Başkanlık asla olmaz” açıklamasını bu yazı eşliğinde bir kez daha okuyun lütfen!

Hürriyet’in ‘Cübbesiz’i’ yine kaşınıyor

Gün geçmiyor “Cübbesiz Ahmet” köşesinden adımı anmadan edemiyor! Varsın yazsın, ilgiye, reklama, gündeme gelme ihtiyacına karşılık arasın!

Sevgili dostlar, yapsın yalnız şunu unutmasın; üzerinde efelik ettiği direk çatırdıyor, kırılması an meselesi! Bu koruma ortadan kalkınca ortaya döküleceklerin altında nefes bile alamaz! Benden söylemesi!

Star

YAZIYA YORUM KAT